Бившият вътрешен министър остро критикува главния секретар на МВР Светлозар Лазаров

"Това е една от най-успешните акции на главния секретар Светлозар Лазаров, защото нямаме жертви, всичко завърши много добре и може да отчете един добър резултат в рамките на тази година и половина, в която той е главен секретар". По този начин бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред БНТ акцията по издирването на Петко Сертов.

Бившият шеф на ДАНС, който бе обявен за национално и международно издирване, се прибра в България рано сутринта в понеделник заедно с жена си, която го беше пуснала за издирване.

Критики срещу главния секретар на МВР

Цветанов припомни за други проблемни акции на МВР, откакто Лазаров е главен секретар, и изрази мнение, че ведомството е използвало прекалено много ресурси в издирването на Сертов, включително хеликоптери.

"Никога не трябва да забравяме "белия автобус", когато бяха бити български граждани, които протестираха срещу това, което се случи в България. Никога не трябва да забравяме операцията "Лясковец", никога не трябва да забравяме начина, по който бяха използвани службите, за да се търси политически оттенък преди европейските избори и да бъде дискредитирана и унищожена ГЕРБ", заяви Цветанов в отговор на въпроса дали още настоява за оставката на Лазаров.

Издирване напразно

От самото начало за мен беше ясно, че има личен мотив в случая "Петко Сертов", коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

"Психолозите също дадоха подобен профил и затова призовавах през цялото време да се щади семейството. Ако имаше достатъчно координация и добра експертиза в МВР, нямаше да е необходимо да се вдигат хеликоптери и да се правят излишни движение и разходи", каза още бившият вътрешен министър.

Издирването на Сертов не е струвало 500 хил. лв.

Настоящият вътрешен министър Веселин Вучков обаче опроверга твърдението, че издирването на Сертов е струвало 500 хил. лв.

"Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно едно облитане. Обаче половин милион? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори", коментира Вучков за БНР.

Той заяви, че според него е редно семейството на Сертов да обясни ситуацията около изчезването му.

"Най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят общо взето дори преди месец беше приключил", заключи Вучков.