Бившият шеф на ДАНС оправда изчезването си с лек инцидент в Гърция, след който трябвало да се лекува

След малко повече от месец в неизвестност бившият шеф на ДАНС Петко Сертов се е прибрал в България. Това съобщи пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков. По думите му, Сертов е преминал границата с автомобил, заедно с брат си и съпругата си.

Причината за изчезването

Пред властите той е казал, че е претърпял лек транспортен инцидент в Гърция и след леко лечение се завръща в страната.

"Сертов се прибра в България с автомобил, управляван от брат му. В колата беше и неговата съпруга. Това стана в 01.30 часа на ГКПП-Кулата, в посока България. Той заяви, че е претърпял лек пътен инцидент в Гърция, което е наложило лечение и след това доброволно, без никакви данни за сериозни здравословни проблеми вече си е в България. Благодаря на семейството за съдействието, което ни оказа през последните седмици и с това смятаме, че случаят е приключен", добави министър Вучков.

Сертов е в добро здравословно състояние

По-късно през деня зам.-главният секретар на МВР Георги Костов заяви пред медиите, че Сертов се намира в добро здравословно състояние. 

Той потвърди, че бившият шеф на ДАНС е влязъл в страната в 1.30 ч. тази нощ през ГКПП-Кулата. 

Служителите на "Гранична полиция" са провели беседи с него и са го пуснали. Георги Костов отказа информация на въпрос колко е струвала операцията по издирването на Сертов. 

Той уточни само, че Петко Сертов не е бил обект на престъпление. Името на Петко Сертов е свалено от информационните системи на всички служби, които го издирват.

Ретроспекция

Бившият председател на ДАНС изчезна на 5 декември 2014 г. За изчезването му съобщи съпругата му. До този момент беше изяснено, че същия ден около 18.30 часа Сертов е напуснал България в посока Гърция със сребрист Опел - автомобил, който той управлявал. Преди Коледа стана ясно, че МВР има информация за него от Гърция. Петко Сертов се е регистрирал в хотел до жп гара "Лариса" в Атина на 20 декември и е останал там за 2 нощувки.