Четири начина, с които можете да премахнете личните си данни от мрежата

Светът се променя постоянно и интернет е едно от нещата, които правят това възможно. Новите технологии позволяват навсякъде да сме потопени в информационния поток и да можем да достигнем до всяка точка на света само с един клик.

Интернет обаче си има и отрицателна страна, тъй като интернет помни всичко. Някъде може да се появят наши лични данни, на друго място не съвсем приятна снимка от тийнейджърските години. Като цяло може да се създаде един цял облак от данни за нас, който да искаме да изчезне.

Digital.bg предлагат 4 начина, които ще ви помогнат да скриете информация от интернет за себе си. Ето кои са те:

1. Изтриване или деактивиране на вашите акаунти

За да изтриете и деактивирете акаунтите си в уеб услуги или медийни сайтове, които не искате вече да ползвате, отидете в настройките на профила си и потърсете възможност за неговото деактивиране, премахване или закриване. Ако по някаква причина не можете да изтриете даден акаунт, променете личните си данни и информацията в него, така че да не съответстват на реалните.

Виж още: Шест трика за по-интересни статуси във "Фейсбук"

2. Изтрийте данните си от сайтовете, които събират лични данни

Има сайтове, които събират информация за своите потребители най-вече за да могат да ви продадат някаква стока, но независимо каква е причината, добре е да не давате данните си безразборно. Ето защо посетете тези сайтове и изтрийте данните си оттам.

За съжаление този процес е бавен и различен за всеки сайт, ето защо е добре да ползвате услуга като DeleteMe в Abine.com. За около 130 долара на година услугата ще изтрие цялата информация за вас в интернет, като дори ще проверява на всеки няколко месеца, за да се увери, че името ви не е било отново добавено към тези сайтове.

3. Изтрийте резултатите от търсенето, които връщат информация за вас

Това включва сайтове като Bing, Yahoo и Google. Всъщност Google има URL removal инструмент, който може да ви помогне да изтриете конкретни URL адреси. Например, ако някой е публикувал лична и поверителна информация за вас като ЕГН или номер на банковата ви сметка, и уеб администраторът на сайта не иска да премахне тези данни, свържете с интернет търсачките, за да премахнат тази информация от резултатите от търсенето.

Виж още: 3 настройки на "Фейсбук" профила, които трябва да проверите

4. Изтриване на имейл акаунти

В зависимост от имейл услугата, която ползвате, стъпките за изтриване на един имейл акаунт са различни. Ще трябва да влезете в профила си и след това да потърсите възможност за изтриване или закриване на акаунта. Някои акаунти остават отворени за определен период от време, в случай че поискате да ги активирате наново.

Виж още: Как да прикрием следите си в Мрежата