Съществуват услуги, безплатни или платени, които успешно скриват онлайн идентичността на потребителите и предпазват личните им данни.

PC World, цитиран от Digital.bg, предлага списък с услуги, чрез които можете успешно да скриете своите онлайн търсения:

1. Disconnect

Disconnect се появи през октомври миналата година. Услугата работи като плъгин за Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari и Opera. По същество, Disconnect скрива вашето интернет търсене като го пренасочва от вашия компютър към своите собствени сървъри. По този начин вашата лична информация остава скрита за хилядите фирми, които невидимо събират данните ви в интернет, включително и страниците, които посещавате и търсенията, които правите.

Disconnect е безплатна услуга, която работи бързо и нейните създатели ни уверяват, че всички търсения са криптирани, че те не съхраняват ключови думи, лична информация или IP адреси. 

Вижте още: Как да върнете обратно имейла, който току-що изпратихте

Когато посетите страницата на услугата, браузърът, който използвате – Chrome, Firefox, Safari или Opera – ще бъде автоматично разпознат. След това можете да инсталирате Disconnect буквално с няколко клика на мишката.

Освен че блокира внушителен брой сайтове за следене (общо над 2000), Disconnect също така повишава зареждането на уеб страниците с 27%. Също така ви позволява да криптирате данните си за повишаване на сигурността. Disconnect дори разполага с изключително интелигентен инструмент за визуализация на начина, по който се следи всяка ваша стъпка онлайн и кои точно опити за това спира добавката.

2. Silo

Silo е продукт на компанията Authentic8 и представлява сигурна, базирана на облака услуга, която може да промени начина, по който работим. Нейната цел е да контролира начина за достъп до уеб базираните приложения

За съжаление Silo елиминира много от познатите ни функции за забавление като Flash игри и не си мислете, че ще може да гледате видео в Youtube. 

Можете да изтеглите файлове чрез браузърa, но тъй като те отиват първо до сървърите на Authentic8 и след това към вашия компютър, времето за изтегляне се удвоява

Имайте предвид, че след като този процес преминава през сървърите на Authentic8 (където файлът вероятно ще бъде изследван) не е добра идея да сваляте по този начин съдържание с авторски права

Един месец може да ползвате браузъра безплатно, а след това ще трябва да се абонирате за услугата. Цената е 10 долара на месец, като първите два месеца ще бъдат също безплатни.

Вижте още: Как да заличите следите си във "Фейсбук"