Акценти от пленарното заседание в Брюксел: Найджъл Фараж заплашва, че и други държави ще се отцепят от общността, шефът на Еврокомисията пита британците: "Защо сте тук?", шотландец е изпратен с аплодисменти (видео)

Великобритания трябва да уважи решението на мнозинството от гражданите си напълно и възможно най-скоро, като се оттегли официално от ЕС, преди да се правят стъпки за уреждане на новите отношения между двете - това се заявява в резолюцията на Европейския парламент, гласувана на извънредната пленарна сесия днес.

В становището на евродепутатите се подчертава и спешната нужда от реформи, които да гарантират, че ЕС отговаря на очакванията на гражданите. Текстът относно последиците от британския референдум на 23 юни беше приет с 395 гласа "за", 200 "против" и 71 "въздържали се".

Гласуването му беше предшествано от дебати между лидерите на политическите групи в Европарламента, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министъра на отбраната от Нидерландия Жанин Хенис-Пласхаарт като представител на странатта, председателстваща ЕС до края на юни.

Евродепутатите призовават правителството на Обединеното кралство да уважи демократичното решение на народа си чрез

бързо и последователно прилагане на процедурата за оттегляне,

а именно - чрез активиране на член 50 от Договора за Европейски съюз. Това ще позволи преговорите за оттегляне на страната да започнат възможно най-бързо.

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit

За да се предотврати вредната за всички несигурност и да се защити целостта на ЕС, премиерът на Великобритания следва да уведоми Европейския съвет на 28-29 юни за изхода от референдума, което ще позволи възможно най-бързото започване на процедурата за оттегляне и съответните преговори, призовава още мнозинството от Европарламента.

Евродепутатите припомнят, че според договорите одобрението на Европейския парламент е необходимо както за споразумението за оттегляне, така и във връзка с бъдещите взаимоотношения - и че тяхната институция трябва да има пълноценно участие на всички етапи.

Отменяне на британското председателство на Съвета през 2017 г.

ЕП също така призовава Европейския съвет да промени поредността на председателствата, за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи за управлението на всекидневната работа на ЕС. Великобритания трябваше да поеме председателството през втората половина на 2017 г.

Виж още: След победата на Brexit - реакциите в Брюксел и у нас

Парламентът ще задейства съответните промени във вътрешната си организация, така че да отрази волята на гражданите на Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз, се казва още в разпространеното съобщение.

Бъдещето на ЕС

Настоящите предизвикателства изискват реформи, които да направят съюза по-добър и по-демократичен - и да достигнат очакванията на гражданите, настояват евродепутатите. В приетия от тях текст се казва, че: "макар и да е възможно някои държави членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено и следва да се избягват решенията à la carte."

Виж още: Ще отпадне ли английският като официален език в ЕС?

Атмосферата на извънредното заседание беше нажежена от лидера на Британската партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фараж, който е начело на групата "Европа на свободата и пряката демокрация".

Освиркан от останалите, той прогнозира още отцепници от ЕС - и обвини евродепутатите, че не са работили нищо свястно нито в сферата на бизнеса, нито в търговията.

Председателят на Еврокомисията Юнкер предупреди него и британските му колеги, че аплодисментите им в пленарната зала са за последно и ги запита: "Защо сте тук?" - тъй като народът, който ги е изпратил в Брюксел, е гласувал да излязат от ЕС.

Друг британски евродепутат, Алън Смит от Шотландската национална партия (SNP) обаче беше изпратен с аплодисменти, след като помоли да не забравят, че Шотландия е подкрепила оставането в ЕС и не е предала общността.

Източник: Европейски парламент