Нямаме ли Великобритания в ЕС, няма да имаме и английския език като официален, предупреди евродепутатката Данута Хюбнер

След излизането на Великобритания ще се наложи промяна на европейските закони относно английския като официален език в ЕС. Това отправи като предупреждение Данута Хюбнер, която председателства Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент (ЕП), съобщи БНР.

"Английският е един от официалните езици, защото е деклариран като такъв от Обединеното кралство. Също така той е работен и дори доминиращ език за европейските институции", предупреди тя.

Според първоначалните хипотези дори Великобритания да излезе от съюза, в него остават други държави, където английският е официален - Ирландия и Малта. Евродепутатката обаче поясни:

"Чл. 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958 г. Според него всяка държава членка има право да заяви само един език като официален за ЕС. Регламентът ще трябва да се промени с единодушие, защото Ирландия е заявила само келтския, а Малта - само малтийския език. Следователно нямаме ли Великобритания, няма да имаме и английския език."

Европейският парламент има решаващ глас за одобрението на условията по британското напускане, както и за евентуална бъдеща сделка за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство.

Депутатите от ЕП искат постоянен достъп до информация от бъдещите преговори с Великобритания за нейното излизане, допълни Хюбнер.

Виж още: Брюксел иска бърз развод с Лондон

Към момента английският е един от официалните 24 езика на ЕС, от и на които се превежда и на които евродепутатите могат да изнасят политическите си речи и да задават въпросите си. Той обаче е и най-често използваният език за работна комуникация - заедно с френския на второ място и немския на трето, припомня Би Ти Ви.

В началото на европейското обединение, в което Великобритания не участваше, официалните езици бяха нидерландският, френският, немският и италианският.

Присъединяването на английския към тази група става през 1973 г., която Обединеното кралство става член на тогавашната Европейска икономическа общност (ЕИО).

Източник: БНР; Би Ти Ви