Шестимата външни министри от страните основателки на ЕС изпратиха на Лондон следното послание: разводът трябва да започне възможно най-бързо, обобщава "Дойче веле"

Германия и другите пет държави основателки на Европейската икономическа общност, предшественичката на ЕС, засилват натиска си срещу Великобритания. По най-бързия начин подайте молба за напускане - гласи посланието на шестимата външни министри към британците. Референдумът мина, ред е на преговорите, обобщава "Дойче веле".

Виж още: Развод, а след развода?

Започваме веднага, каза в Берлин френският външен министър Жан-Марк Еро. А германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер беше категоричен, че няма да има никакво отлагане на "мача":

"След британския вот ще започне преговорен процес за излизане, по-точно ще бъде стартирана процедурата, заложена в член 50. Ето защо заявяваме - този процес трябва да започне възможно най-бързо, за да няма отложен мач, но ние можем да се фокусираме върху бъдещето на Европа и да работим в тази насока."

Да не се допуска вакуум

Британският премиер Дейвид Камерън предложи референдума и сега ще си носи последиците от него, припомни френският първи дипломат. Той и неговите колеги от ЕС се опасяват, че Лондон сега ще се опита да печели време.

В тази връзка люксембургският външен министър Жан Аселборн изрази надежда, че сега няма да започне игра на котка и мишка, което не подхожда нито на ЕС, нито на Великобритания. Той припомни, че народът си е казал думата, и че сега незабавно трябва да се пристъпи към изпълнение на решението от референдума.

Виж още: Британският референдум: Brexit взе превес, Дейвид Камерън се оттегля наесен

В противен случай има опасност от възникване на вакуум, изразяващ се в период на несигурност, от което никой в ЕС няма нужда. Също и Великобритания.

2,3 млн. британци дължат заплатите си на износа в страните от ЕС, припомни Аселборн. Затова се налага бързо да бъдат изяснени бъдещите търговски отношения с Великобритания, която скоро ще стане "трета страна" за ЕС.

Преди срещата в Берлин германският домакин Франк-Валтер Щайнмайер увери, че след британския референдум няма причина нито за истерия, нито за парализа: "Сега е важно да установим какви са очакванията на страните членки и на техните граждани по отношение на ЕС."

По думите на първия германски дипломат в този момент Европа няма нужда нито от излишна трескава активност, нито от обратното - да изпада в бездействие.

ЕС разочарова гражданите си

Вторият централен въпрос, обсъден от шестимата външни министри, е как да бъдат убедени европейските граждани, че съюзът не е някакво бюрократично чудовище, което се храни с пари. Изводите: трябва да се работи много усилено най-вече в три области - работни места и икономически ръст, сигурност и бежанска политика.

"Хората трябва да видят резултатите от тази политика. Това е изключително важно", посочи холандският външен министър Берт Кундерс.

Виж още: След победата за Brexit: Реакциите в Брюксел и у нас

Около 25 млн. души в Европа са без работа, сред тях и много млади хора. В ЕС има разделение на хората на печеливши и губещи, каза на конференция в Бон германският министър на икономиката и вицеканцлер в коалиционното правителство Зигмар Габриел. Само ако Европа стане по-социална и по-справедлива, можем да преодолеем кризата на доверие в общността, предупреди той.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"