Разединеното кралство: При 72% избирателна активност кампанията за излизане от ЕС победи с 52%, но Шотландия гласува за оставане - което пак повдига въпроса за нейната независимост. Премиерът пое отговорност за загубата с оставка (видео)

При над 72% избирателна активност провинциална Англия и Уелс подкрепят излизането от ЕС, столицата Лондон, Шотландия и Северна Ирландия са за оставане в общността, а коментатори прекръстиха Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия на "Разединеното кралство"...

Още при преброени над 50% от бюлетините вотът Leave (Да напуснем) взе превес, а малко по-късно Би Би Си прогнозира, че привържениците на Brexit печелят референдума за напускане на Европейския съюз с близо 52%.

Въпреки призивите на опозицията за оставка на премиера Дейвид Камерън - който насрочи всенародното допитване, но агитираше за оставане в ЕС, - неговите опоненти в партията като Борис Джонсън и Майкъл Гоув се подписаха под отворено писмо, което призовава лидера на консерваторите да остане на поста си независимо от резултата.

Виж още: Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС

След претърпяното поражение на каузата му той обаче декларира, че няма да довърши новия си мандат и ще остане на "Даунинг стрийт" 10 още само три месеца. По думите му до националната партийна конференция през октомври на мястото му трябва да има нов лидер.

Близо 46,5 гласоподаватели бяха регистрирани за участие в референдума, почти 17 млн. гласа бяха нужни за победа, а активността е най-високата от 1992-ра насам. Резултатите след преброяването на бюлетините във всички 382 избирателни района показват, че гласувалите за излизане от ЕС са 17 410 742, с над милион повече от подкрепилите еврочленството 16 141 241 души.

Виж още: Великобритания и ЕС - всичко по темата

Успехът на кампанията Remain (Да останем) бе подкопано от гласуването в Северна Англия, подчертало пропастта - в социално и културно отношение - между столицата и останалите региони. Разликата в позициите повдига отново и въпроса за шотландската независимост, която бе отхвърлена неотдавна с референдум.

Великобритания ще е първата страна, която напуска общността, но това не означава моментално прекратяване на членството й - този процес ще отнеме поне две години, като се очаква да не завърши преди 2020 г., когато на Острова трябва да се състоят следващите парламентарни избори.

Виж още: Официалните реакции в Брюксел и у нас, мненията на анализатори, коментарите в "Туитър"

Сега се осмелявам да мечтая, че слънцето ще изгрее над едно независимо Обединено кралство, декларира в ранните сутрешни часове крайнодесният лидер Найджъл Фараж (Британска партия на независимостта - UKIP), който първоначално беше настроен за победа на противниковия лагер - и предложи 23 юни да се чества като британския Ден на независимостта.

Социологическите прогнози и букмейкърите също сочеха превес за оставането в ЕС, а изненадващото развитие на събитията доведе до най-големия спад на британската валута на финансовите пазари от 1985 г. насам.

Виж още: Плевнелиев: Ако ЕС се разпадне, следва война

В някои части на Великобритания имаше наводнения, които може да са нарушили плавното протичане на изборния ден.

Източник: Би Би Си; Си Ен Ен