Мнението на бившия министър, работил в лондонското Сити, плюс коментарите на евродепутата Светослав Малинов и анализаторите Андрей Райчев, Тодор Танев, Атанас Семов, Светослав Терзиев, Владимир Каролев

Излиза най-перспективният, най-либералният и най-напредничавият член на ЕС, смята бившият министър и вицепремиер Николай Василев, който добре познава Великобритания и лондонското Сити, защото е живял и работил там.

Сега той ръководи инвестиционна компания и казва, че за излизането от ЕС, т.нар. Brexit, се готвят от месеци и въпреки всичко шокът и изненадата са налице, а загрижеността за бъдещето - голяма.

"Оставащите, особено на юг, държави членки не са символ на реформите и промените,

а по-скоро на антиреформите. Те загубиха своя двигател и коректив в лицето на Лондон", коментира той пред Радио Пловдив, като изтъкна, че през последната седмица положителният сценарий за оставането на Острова в ЕС е изглеждал по-вероятен - и за трети пореден важен избор там социолозите не познават резултата. 

Според него това, че паундът ще загуби 20%, не е най-големият проблем, имало е и по-черни дни на борсата - по-важното е какво се случва на континента, защото не се знае какво замислят хора като Марин льо Пен и нейните братовчеди в другите държави.

Виж още: Льо Пен иска референдуми за излизане от ЕС в цяла Европа

Най-важното е да не се разпадне останалата част на ЕС, подчерта той и уточни: "В интелектуалния дебат кой е крив и кой е прав  аз споделям позицията на Великобритания, защото Европа е много виновна за ситуацията."

В деня след референдума всички пазари ще бъдат надолу, констатира още Василев и заключи:

Централните банки и досега печатаха като за световно, а сега ще го правят като за космическо. Мечтата ми е краткосрочно да успеем да се спасим от рецесия и дългосрочно - от война, за която предупреди Плевнелиев, преди това и Ангела Меркел."

Социологът Андрей Райчев коментира резултатите от референдума във Великобритания пред Радио София:

"Основните въпроси сега са "Какво ще стане с Англия?" и "Какво ще стане с Европа?", чак след това - последствията за имигранти или други групи.

Учтивото обяснение е гневът на масите, а неучтивото - бунтът на идиотите

Негативните последици от този удар за Великобритания ще са трайни. Икономическите последици няма да закъснеят, но те ще са нищо в сравнение с политическите. Нормално е Камерън да плати за случилото се. Самата Великобритания е пред разпадане.

Великобритания пое по изключително неприятен бобслей и скоро ще се убеди в това.

Станалото ни подсказва какво ще направят американците, ако изберат Тръмп за президент.

Англия и досега не бе примерен член на ЕС - непрекъснато проявяваше капризи и искаше изключения. Страната не знаеше къде се намира. Непрекъснато нещо си въобразяваше. Мислят за себе си като за велика сила, като за половината свят. Нищо подобно!

За Европа урокът е сериозен. Привържениците на оставането на страната в ЕС не вярваха, че техният народ ще извърши такава глупост. Подпалиха къщата, защото котката пикаела в ъгъла, сиреч за дреболии."

Европа е в тежък дефицит на стратегическо мислене,

сиви, невзрачни в миналото си политическо битие лидери управляват съюза и не е чудно, че центробежните сили са толкова ярки в момента, отбеляза след вота на Острова докторът по политология в СУ проф. Тодор Танев, бивш министър на науката и образованието.

В анализа си пред БНР той изтъкна традиционния страх и недоверие, които британците имат от континентална Европа и по-специално  Германия, както и по-силните, включително икономически връзки със САЩ.

Според него като нация британците добре се ориентират откъде духа вятъра, имат усет и кога да се рискува, докато м момента Европа е под силен натиск и се огъва от много страни.

Който няма стратегия е роб на чужда стратегия - това правило важи за ЕС сега, когато липсват стратези от ранга на Дьо Гол и Робер Шуман, коментира политологът и прогнозира, че сега предстои сътресение, като заключи: "Правото трябва да следва политиката, а не обратното. Бюрократична Европа е заложник на обратното."

По въпроса ще има ли и други подобни референдуми в ЕС евродепутатът Светослав Малинов от ЕНП и Реформаторския блок коментира по Би Ти Ви:

"Никъде няма премиер като Дейвид Камерън, който да е толкова лично загрижен за себе си -

като него през 2013 г., - за да тръгне към референдум, който да постави под въпрос целостта на неговата държава." Според него обаче успехът на каузата Brexit ще окрили националистите в ЕС и не е изключено някъде да стигнат до премиерски пост с възможност за иницииране на подобно допитване.

Подобно мнение за британския премиер в оставка изказа и доц. Атанас Семов в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице". Според него стореното от британските избиратели е изключително голяма електорална грешка.

"Цената, която Обединеното кралство ще плати, е чудовищно голяма, в хиляди пъти по-голяма, отколкото цената на членството беше досега. Тази цена ще я плаща цяла Европа, ще я плащат 250 хил. български граждани - и това е цената на една огромна политическа грешка на Дейвид Камерън. Един много силен политик, който направи голяма грешка, за да получи малко повече власт, за да спаси управлението, заложи цялата власт и за съжаление в крайна сметка

заложи бъдещето на Обединеното кралство, което вече не е Обединено кралство",

отбеляза още юристът. Според него е много важно тази грешка, която се прави на много места в Европа, да бъде разбрана правилно:

"Опитът на основните, на сериозните политически партии да изземат екстремисткото говорене на крайните националистически формации довежда до увеличаване влиянието на това говорене. Опитът на Камерън да изземе инициативата по антиевропейската тема доведе до това, че години наред, четири години поне, в Обединеното кралство се говореше само по темата за напускане на ЕС."

По думите му е налице огромно подценяване на това какво може да предизвика в съзнанието на масовия избирател едно такова говорене, а голяма вина за това, което се случи във Великобритания, има и Ангела Меркел

заради цялото "безобразно, също така доста безотговорно и хаотично говорене" по темата за бежанците, което засилило изключително много страховете на британските граждани, че този ЕС ги обрича.

Той охарактеризира случващото се като "поредица от грешки, резултатът от които ще плащаме скъпо всички ние заедно, а за Обединеното кралство са драматични с елементи на трагизъм. Вече Обединено кралство не съществува."

Залогът беше прекалено голям за укрепване на властта на един премиер,

отбеляза и Светослав Терзиев от в. "Сега", който също гостува в студиото на "Лице в лице" - и поясни: "Той направи този залог през януари 2013 г. с мисъл за изборите през 2015 г. и наистина ги спечели с неочаквано голямо мнозинство, защото привлече много евроскептици в своя лагер, но след това трябваше да плати цената и тя е ужасяваща."

Според него тази грешка може да струва много повече на Великобритания, отколкото първоначално е изглеждало: "Ще излезем от ЕС и ще загубим там контакти, някои привилегии и някакви възможности за влияние".

Следващият въпрос, който незабавно възникна, е ще остане ли обединено Обединеното кралство, след като се видя, че Шотландия масово гласува за оставане в ЕС, смята наблюдателят.

По думите му референдумът за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство преди две години е бил неуспешен само защото ЕС ги е предупредил, че ако излязат от Обединеното кралство, ще излязат и от ЕС и ще трябва да кандидатстват като отделна държава. Сега обаче тази спирачка вече не съществува.

Според Владимир Каролев най-важният резултат от вчерашния британски референдум е фактът, че въпроси, чийто отговор лежи в емоционалното, а не рационалното, не бива да се поставят на национално гласуване.

За да се аргументира, той обърна внимание на вота по възраст и най-вече данните, че за излизане от ЕС са гласували основно възрастни англичани над 50 години: "Над 50 години хората са гласували за излизане, защото пазят спомени от детството, когато са били млади и свободни. Това са и хора на социални помощи."

Източник: БНР; Би Ти Ви