Как коментираха резултатите от британския референдум лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц, шефът на ПЕС Сергей Станишев и генсекът на НАТО, премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев

След резултата от британския референдум председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер излезе със съвместно изявление от свое име и от името на председателите на Европейския съвет Доналд Туск, Европейския парламент Мартин Шулц и холандското председателство на Съвета на ЕС в лицето на премиера Марк Рюте.

Това е безпрецедентна ситуация, но в отговора си сме единни, подчерта Юнкер и увери: "Съюзът от 27 държави ще продължи да съществува. Обвързани сме заедно от историята, географията, общи интереси и желанието да развиваме сътрудничество на тази основа.

Заедно ще се справяме с общите предизвикателства за генериране на растеж, увеличаване на просперитета и гарантиране на безопасна и сигурна среда за нашите граждани. Институциите ще изпълняват пълноценно ролята си в това начинание", увери шефът на Еврокомисията.

Колкото и болезнено и да е, очакваме от правителството в Лондон да изпълни възможно по-скоро желанието на британския народ, добави председателят на Европейската комисия и изтъкна: "Всяко забавяне излишно ще удължи несигурността. Готови сме бързо да започнем преговори с Обединеното кралство по условията за неговото оттегляне от ЕС."

Уговореният от премиера Дейвид Камерън специален статут за британското еврочленство няма да влезе в сила и вече не е валиден. Юнкер беше категоричен,, че предоговаряне няма да има.

Идната сряда, 29 юни, когато е редовната среща на върха на ЕС в Брюксел, 27-те държавни лидери се събират без британския премиер Дейвид Камерън на неформално заседание, за да съгласуват позициите си за по-нататъшните си отношения с Великобритания, стана ясно от съобщението на Доналд Туск.

Полякът определи резултата от референдума като политически, драматичен и исторически момент - но не момент за истерични реакции, - и увери, че Европа ще запази своето единство въпреки резултатите от британския вот:

"Днес от името на лидерите на 27-те страни членки мога да кажа, че сме решени да запазим нашето единство като общност от 27 държави.

За всички нас Европейският съюз е рамката за нашето общо бъдеще.

Искам да ви уверя, че няма да има законов вакуум и докато Великобритания напусне общността, европейското законодателство ще продължи да се прилага спрямо страната, както и в самата нея."

Още тази неделя дипломати от 27-те страни членки се събират в Брюксел извънредно за подготовка на предстоящите разговори на високо равнище.

Виж още: "Туитър" за Brexit: На Еньовден българите излизат за билки, британците - от ЕС

Освен от правителствата обаче, условията по раздялата с Обединеното кралство, които тепърва ще се преговарят, трябва да се гласуват и от депутатите на ЕП. След среща между ръководствата на парламентарните групи председателят на институцията Мартин Шулц обяви, че следващия вторник се гласува извънредна резолюция с позиция по британското напускане:

"Много сме тъжни от решението на британските гласоподаватели, но то е суверенен израз на волята им да напуснат ЕС. Съобщението на премиера Камерън да напусне поста през октомври със сигурност ще предизвика дебат на следващата среща относно неговата предстояща декларация на лидерската среща идната седмица.

Внимателно ще анализираме с колегите ми от другите институции какво означава това за задействането на Член 50 от Лисабонския договор. Ние в ЕП сме готови да допринесем с всички средства за конструктивен процес. Огромното мнозинство от групите подчертаха, че стабилността е важна и за двете страни.

Страните, оставащи в ЕС, и особено държавите от еврозоната, трябва да обсъдят как да защитят зоната идния месец от случващото се на международните пазари."

Междувременно окуражаващ сигнал дойде от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

"Докато определят следващата страница в отношенията си с ЕС, аз знам, че позицията на Великобритания в НАТО остава непроменена. Обединеното кралство продължава да бъде ангажиран съюзник, който играе водеща роля в Алианса.

Днес, когато сме изправени пред повече нестабилност и несигурност, НАТО е по-важен от всякога и ще продължи тясното си сътрудничество с ЕС."

Виж още: Николай Василев: Излиза най-перспективният, най-либералният и най-напредничавият член на ЕС

След окончателните данни за гласуването председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев заяви, че е шокиран от резултата, който определи като "земетресение с огромен магнитуд":

"Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия член - лейбъристите, в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа...

Разбира се, резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето.

Тепърва ще бъдат правени анализи и оценки, но най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство. Безотговорното поведение на лидера Дейвид Камерън и много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в XXI век да изграждаме нови граници помежду си.

За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави членки.

ПЕС застава категорично срещу това. Случващото се е резултат от твърде дългото налагане от десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. Затова хората бягат в националните си граници.

Разработихме Пътна карта, която още днес ще изпратим на левите премиери, на евродепутатите социалисти, на партиите от нашето семейство. С нея ще започнем откровена дискусия за бъдещето на ЕС и ще дадем нашата алтернатива: връщането към ценности като солидарността, справедливостта и равните шансове в живота на всеки европеец.

А през декември в Прага на заседанието на Съвета на ПЕС ще предложим нашия Дневен ред за промяна. Време е за ново лидерство."

Премиерът Бойко Борисов коментира резултата от британския референдум като "лош ден за Европа". По думите му Европейският съюз става по-слаб: 

"При всички случаи за мен това е лош ден за Европа. Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен и това, което ще е хубаво или лошо, ще е последствие за тях.

Оттук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания. И поне аз считам, че правилното е, щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си.

Ние да започваме да мислим за Европа без тях и всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза. Ще останат България, Румъния и Гърция, ако се получи ефектът на доминото, последствията ще са за всички."

Във "Фейсбук" той добави и следното:

"Няма система, която да не трябва да се променя непрекъснато. И аз съм настоявал за неща в ЕС като предложенията, свързани с овладяването на проблемите от мигрантската криза, които да се приемат, но които са се приемали след доста време.

Има много какво да се оправя в Европа и това ще бъде урок за всички ни да действаме по-дисциплинирано и по-бързо."

Президентът Росен Плевнелиев също изрази разочарование от вота на британците:

"Това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, ясен знак за ненаучен урок от историята. Една велика сила, символ на свободна търговия, една държава със сигурна либерална демокрация реши да се изолира обратно в националните си граници на собствения си остров..."
Дълбоко съм притеснен, че днес националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа. Аз съм сигурен, че обединена Европа, със или без Великобритания, трябва да гледа напред."

Източник: БНР; БНТ