Борис Джонсън е популярна фигура в Консервативната партия и позицията му за референдума на 23 юни е удар за премиера Дейвид Камерън

В социалните мрежи лондонският кмет Борис Джонсън е популярен като политика, който ходи на работа с велосипед и раница на гърба. 51-годишният журналист, бивш кореспондент на в. "Дейли телеграф" в Брюксел, е не само една от най-видните фигури на Консервативната партия, но и сред изявените евроскептици в редиците й.

Тази година изтича вторият му мандат в кметството, но той има и депутатско място, а мнозина вече го виждат като следващия лидер на консерваторите.

След като премиерът Дейвид Камерън насрочи референдума за еврочленството на Великобритания за 23 юни, шестима от министрите му обявиха, че ще агитират против оставането в общността. С най-голямо нетърпение обаче се чакаше позицията на Джонсън и в неделя той потвърди, че също ще води кампания Обединеното кралство да излезе от ЕС. 

Борис похвали усилията на премиера Дейвид Камерън да предоговори условията на членството, но заяви, че на страната ще й е по-добре извън ЕС, който подкопавал суверенността й. Прогнозата му е, че споразумението за реформи, финализирано през изминалата седмица в Брюксел, няма да доведе до необходимите фундаментални промени. 

Самият министър-председател и лидер на Консервативната партия заяви, че Великобритания ще е "по-силна и в по-голяма безопасност", ако запази членството си в общността, а излизането би било "скок в неизвестното".

Пред репортерите, обсадили дома му в Северен Лондон, кметът коментира, че ЕС е "политически проект" и има "реална опасност той да излезе извън демократичния контрол, на който подлежи".

Неговата подкрепа ще е насочена към една от двете кампании "против" - Vote Leave, но самият той изключи вероятността да се яви на тв дебати срещу членове на собствената си партия.

Британските вестници, някои от които също са тръгнали "на кръстоносен поход" срещу ЕС, отразяват новината за позицията на Джонсън по първите си страници. Неговият собствен баща обаче предупреждава пред "Скай нюз", че синът му може да съсипе кариерата си...

Би Би Си отбелязва, че кампанията за излизане от общността най-сетне се е сдобила със своя талисман, а проучванията на общественото мнение показват, че мнозина биха се вслушали в него, преди да вземат решение коя от двете страни да подкрепят. 

Той може да преобрази кампанията, но дали ще преобрази резултата от нея? За него това е национален тест, след като вече е печелил два регионални избора. А това има значение, защото един ден Борис може да е премиерът на Великобритания, заключават анализатори.

18 от министрите на Камерън са за оставане в ЕС, но шестима - против, обяснява нагледно в. "Дейли телеграф": социалният Иън Дънкан Смит, Прити Пател (по заетостта), Тереза Вилиърс (по въпросите на Северна Ирландия), правосъдният Майкъл Гоув, културният Джон Уитингдейл и председателят на долната камара на парламента Крис Грейлинг