По думите на бившия банкер Делян Пеевски е имал 150 млн. лв. кредити, преди КТБ да бъде затворена

Почти няма знаково дело след 2012 г., когато главният прокурор Сотир Цацаров дойде на власт, което да не е поръчково - и то от същия център, който поръча и КТБ. Това заяви в интервю бившият банкер и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев по BiT пред Сашо Диков. 

"Срещу мен и банката беше използвана цялата държавна машина, действаща като организирана престъпна група. Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на КТБ", заяви Василев и допълни, че главният прокурор е бил избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС и е зависим от волята на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Имало е среднощни заседания с Пеевски в следствената прокуратура, с цел да ми бъде повдигнато най-тежкото обвинение и да издадат международна заповед за ареста ми", каза още Василев. Банкерът потвърди и за наличието на шпиц командата в прокуратурата, по твърденията на следовател Бойко Атанасов. Според него именно тя е работила и по казуса КТБ.

По думите на Василев от години се работи на принципа на моркова и тоягата, като за всеки значим в политиката и бизнеса има компромати, които се използват, за да го държат удобен. Той изброи и редица подобни случаи на "опрасквания" - Огнян Донев и Любомир Павлов, Богомил Манчев, аферата Костинброд и Цветан Цветанов, чието обвинение по думите му също е поръчково, от същия център.

Виж още: Цветан Василев Министри слушат повече Пеевски отколкото Борисов Добро утро, България! TV7​

Според бившия банкер никой все още не е достигнал до дъното на айсберга. Той не си представя, че Пеевски е самият център и зад него няма друг. "Ако е така, и аз не бих си простил, и обществото не може да бъде оневинено, че го е допуснало", каза той.

По думите му, когато показал на почетния председател на ДПС Ахмед Доган списък с бизнес начинанията на "сина му" (Пеевски), на Доган му "замръзнала усмивката". Става дума за стотици милиони, потвърди Василев и заяви, че само при затварянето на КТБ "успелият млад мъж" е имал 150 млн. кредити.

В момента бившият банкер е в процес на екстрадиция, като в сряда се очаква изслушване по делото пред сръбския съд по отношение на политическата мотивация за искането ѝ. По думите му неговото връщане в България е възможно или след окончателното решение на съда, което зависело от правосъдния министър на Сърбия, или ако той сам реши да се върне.

За това обаче имам определени условия - гаранции за живота на семейството ми и за справедлив съдебен процес, посочи Василев и допълни, че не вижда това да е възможно в момента.

"Прокуратурата се държи като Светата инквизиция, в крещяща колизия с изискванията на европейското право, което спазва презумпцията за невинност", коментира банкерът и подчерта, че не е дошъл в Сърбия да бяга от правосъдие, тъй като това обикновено се правело към съвсем други дестинации.

"Аз не съм от слабо информираните хора, макар случилото се със заговора срещу банката и готвено покушение срещу мен да надхвърлиха очакванията ми, признава още Василев, като твърди, че за последното има доказателства, вкл. свидетелски показания.

Виж още: Адвокатът на Цветан Василев: Клиентът ми не може да се върне в България​

На въпрос какво са си казали с Борисов при срещата им в Банкя през юни, той отговори, че са си говорили какво може да се случи, ако се срине банката. Разказа, че е стигнал до дома на Борисов като в криминален роман и че според него самият премиер се е страхувал да се срещне с него. 

По думите му вместо да информира прокуратурата, премиерът е заминал за САЩ и не е спазил "общението да спаси банката".

Подходът на квесторите по време на специалния надзор и на синдиците е абсолютно неадекватен, те не са компетентни и са силно зависими, заяви също банкерът. Той е убеден, че целта е да се съберат минимум средства и максимално да се осребрят лицата зад атаката.

Как си мислите, че с години сме раздавали такива кредити и сме правили по 60-70 млн. лева печалби, попита още той, говорейки за работата и състоянието на банката преди краха ѝ. 

Преференциалният депозит не е бил персонифициран, а е разработен продукт на банката, който се предлага на гише, обясни още Василев.

Виж още: Цветан Василев: ДПС събори КТБ​

Източник: BiT