Корпоративна търговска банка АД е жертва на една позорна кампания, организирана от политико-икономическия кръг на ДПС

Това обяви банкерът Цветан Василев пред немския вестник "Ханделсблат" в материал, публикуван в печатната версия на изданието на 9 декември 2014 г. под заглавие "Олигархът отвръща на удара". Превод на интервюто е публикуван на личния сайт на Василев

казва Цветан Василев пред германския вестник "Ханделсблат" в материал, публикуван в печатната версия на изданието на 9 декември 2014 г. (под заглавие "Олигархът отвръща на удара" - бел. ред.).

Целта на кампанията беше да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се придобият активите й на атрактивни цени, както и да се стопят няколко дълга, смята банкерът. 

Според Василев това се случва благодарение на политици и ключови фигури от българската прокуратура, които обслужват частни интереси. Той посочва, че като едноличен собственик на най-големия акционер в банката е предприел правни действия срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ. 

Според него Корпоративна търговска банка никога не е имала проблем с ликвидността. Василев подчертава, че въпреки масираната кампания срещу КТБ АД през последните години, тя е обслужвала компании. 

Относно обвиненията в кражба, той коментира: "230 млн евро са останали в КТБ по сметките на фирми, свързани с мен. Няколкостотин хиляди евро са по личните сметки на мен и моето семейство", и допълва, че ще направи всичко възможно, за да излезе истината наяве и да докаже своята невинност. 

Виж още: Съпругата на Цветан Василев: Как така до 30 юни нямаше дупка в КТБ, а сега има?

Краят на КТБ е в резултат на комплот, смята Василев. Според него Българската народна банка и правителството са позволили да се злоупотреби и с информация относно сметките на клиентите.

"Имена и състояния на сметки станаха публични без съгласие на клиентите и въпреки че това е незаконно. В допълнение, на кредитополучателите не им беше разрешено да покриват своите вноски с депозитни средства от сметките им", коментира мажоритарният акционер на банката.

Василев казва още, че ще се завърне в България, когато е гарантирана сигурност за него и семейството му и има ясни индикации за справедлив процес.

Виж още: Георги Гергов: Ако Цветан Василев проговори, ще разплаче цялата държава