"Не очаквайте от мен да казвам имена, това е работа на полицията, нека си свърши работата. А "черно тото" има по целия свят. Не само в България", каза Венцеслав Стефанов

Контролите на "Локомотив" (Пловдив) и "Любимец" в испанския курорт Марбея са основната причина за започналата вчера специализирана полицейска операция срещу уговорените мачове във футбола ни, информира Нова телевизия. Двубоите се играха през февруари 2014 г.

Припомняме, че вчера бяха задържани куп футболисти от родната "А" група, сред които Александър Тунчев, Мартин Камбуров и Кирил Котев, а показания даваха още Йордан Тодоров, Йордан Господинов, както и игралите тогава в "Любимец" Иво Иванов и Георги Вълчев.

Несъществуващият вече тим записа две много тежки загуби в Испания - 0:7 от ЧФР "Клуж" и 0:8 от "Динамо" (Киев). "Смърфвете" пък изиграха множество контроли, а най-много съмнения предизвика загубата с 0:4 от шведския "Гьотеборг". 

В деня след мача дори шведското издание "Спортбладет" публикува голям материал, посветен на тази среща. Любопитно е, че по време на същия приятелски турнир "Локомотив" (Москва) разгроми с 15:0 норвежкия "Стрьомгодсет".

Бившият президент на "Локомотив" (Пловдив) Коко Динев може да бъде разпитан във връзка с разследването на манипулиране на мачове на български отбори. Информацията е отново на Нова телевизия, откъдето се позовават на непотвърдена информация.

Има поне три-четири български отбори, които участват в уговаряне на мачове. Клубовете са от "А" и "Б" група, заяви Венцеслав Стефанов

Президентът на Славия се включи по телефона от чужбина в предаването "Добро утро, България!" по Тв7, за да коментира акцията на полицията срещу "черното тото". 

Ето какво каза Стефанов за скандала: 

"Няма основания да се разследват мачове на "Славия". В отбора няма футболисти, които могат да се поддадат на подобно влияние. И преди съм го казвал - трябва да се бръкне надълбоко. Ама надълбоко наистина. Защото не са футболистите главните виновници. Име едни, които с компютрите обикаляха по мачовете на юношите преди две години. Доколкото разбрах са били прикачени към някакви букмейкъри от Азия. Започват да корумпират децата още от съвсем ранна възраст."

"Мой треньор ми е казвал – първото полувреме играят на максимум, а през второто спират и чакат да им вкарат по пет-шест гола. По нареждане от някой отстрани. Полицията горе-долу е наясно за какво става въпрос. Доста време са работили по тази схема."

"За да разпитат собствениците – трябва да имат факти. Защото никой няма да си признае за "черно тото". Българската полиция и футболният съюз не могат да разберат къде и какво е залагано и точно затова е нужна намесата на Интерпол и чужди служби." 

Чул-недочул в случая няма да е от полза. Трябват факти. Като чета кои са задържани – има национали, има уважавани от мен футболисти. За да пристъпи полицията към тази крайна мярка – трябва да има нещо черно на бяло.""

"Не очаквайте от мен да казвам имена, това е работа на полицията, нека си свърши работата. А "черно тото" има по целия свят. Не само в България. Да не се слагаме на първо място. Лошото е, че закъсняхме малко. За да се удари по "черното тото" първо трябва да се ударят нелегалните букмейкъри. Те карат футболните хора да правят простотии. Има купища варианти – да направят картони, дузпи, 15 корнера, всякакви щуротии."

"Иначе при мен са идвали футболисти от други отбори. Като ги питам защо се махат от там, те казват – не искам, има някои неща, които не ми харесват. Казвали са ми достатъчно защо не искат да играят в тези отбори. Има поне три-четири такива отбора. От "А" и от "Б" група са. Когато стана проблемът с юношите, ставаше въпрос за отбори от "Б" група", заключи Венцеслав Стефанов.

От няколко месеца президентът на БФС Борислав Михайлов е подложен на непрестанни заплахи заради ровичкането на "черното тото" у нас, информира Тв7

Бившият вратар е получавал съобщения по мобилния си телефон от анонимни лица, в които е посъветван да спре да се рови в случая. Тормозът най-вероятно е започнал след нашумелия скандал за манипулиране на срещи при юношеския национален отбор, след който бяха спрени правата на Стивън Петков, Даниел Гяуров и Григор Григоров.

Агенция "Блиц" успя да се добере и до текст на съобщение, изпратено до Боби Михайлов:

"Спрете да се ровите, че ще пострадате!", изпратено от австрийски номер, а от БФС са уведомили полицията, откъдето са поискали съдействие от австрийските власти.