Хакерската атака срещу "Сони ентъртейнмънт" отпреди броени дни оглави годишния Топ 12 на кризите в киберсигурността, засегнали големи компании и цели индустрии

"Разглезена пикла с минимален талант" - това определение за Анджелина Джоли дал холивудският продуцент Скот Рудин в имейл, адресиран до шефка от "Сони пикчърс".

Електронната кореспонденция, заедно с друга документация, излезе на светло след хакерската атака срещу "Сони ентъртейнмънт", предприета през последните дни от т.нар. "Пазители на мира".

Групировката заплашва да продължи с разкритията, ако киностудията пусне комедията "Интервюто", в която двама американски журналисти биват наети от ЦРУ

да ликвидират севернокорейския лидер Ким Чен Ун

Двамата актьори в главните роли - Сет Роугън и Джеймс Франко, бяха първите пострадали от изтичането на информация, след като бяха разкрити подробности около хонорарите им.

Случаят с Анджелина е по-различен. Рудин, продуцирал "Кешбол", с който нейният съпруг Брад Пит, беше номиниран за "Оскар", подготвя следващия си проект - филм за Стив Джобс.

Първоначално към него беше прикрепен Дейвид Финчър, но актрисата се притеснила, че подобен ангажимент ще му попречи да заснеме римейк на "Клеопатра" с нейно участие - който пък се забавил, за да може тя да осъществи новия си режисьорски филм, военната драма "Несломим".

"Няма да си съсипвам кариерата заради една разглезена пикла с минимален талант, която с лека ръка отлага подобен проект за година и половина, за да отиде да си режисира филм", негодува продуцентът и описва подобно поведение като

"детинско, безотговорно, своенравно и некоректно"

В крайна сметка биографията на Джобс ще бъде екранизирана от Дани Бойл, но не със "Сони", а с "Юнивърсъл пикчърс". За кратко към проекта се присъедини Крисчън Бейл, а сега за главната роля се спряга нов актьор - Майкъл Фасбендър.

Допълнителен кошмар за киностудията, освен изтичането на лична информация, е пиратското качване на цели филми онлайн - например "Ярост" с Брад Пит и премиерния римейк на мюзикъла "Ани".

Според доставчиците на интегрирани IT решения "Континуум" атаката срещу "Сони" надминава по мащаб разпространението на зловреден софтуер и дори сексскандала с изтеклите интимни кадри на известни актриси и певици.

12 Days of IT Nightmares