Египетската царица може да е последната роля на Анджелина Джоли, която навлиза в 40-ата си година със своя най-голям касов успех - триизмерния "Господарка на злото"

Анджелина Джоли потвърди, че се подготвя да изиграе ролята на Клеопатра, като намекна, че с това може да приключи изявите си пред камерата.

"Това е един от онези образи, в които си мислиш, че можеш да вложиш всичките си усилия и след това да сложиш край. В крайна сметка какво повече от това би могъл да постигнеш?", коментира актрисата, като уточнява, че в момента всичко е на ниво идеи и обсъждания.

Най-известното превъплъщение в образа на египетската царица е на Елизабет Тейлър в класическия филм от 1963-та, където й партнира нейният бъдещ съпруг Ричард Бъртън.

Елизабет Тейлър в "Клеопатра"

В ролята са влизали и десетки други актриси. В пародийния "Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра" (2002) например я изпълнява Моника Белучи.

За автори на новата версия се спрягат известни имена като сценариста на "Форест Гъмп" Ерик Рот и режисьора на "Тигър и дракон" Анг Лий.

"Анг работи по друг проект - уточнява Анджелина пред Би Би Си. - Сценарият се пише от Ерик Рот, блестящ писател и скъп приятел. Но тя е сложен образ. Няма да е лесно да се справим добре, но мисля, че налучкваме правилния тон."

Анджелина в черна кожена рокля "Версаче" на премиерата на "Господарка на злото" в Лос Анджелис

Премиерният "Господарка на злото" стана нейното триумфално завръщане на екран след почти 4-годишно отсъствие - и най-касовия филм в кариерата й, с боксофис за премиерния уикенд 330 576 лв. у нас и 170 млн. долара в световен мащаб, от които 70 млн. в Северна Америка.

Лошата орисница от "Спящата красавица" (1959) е един от най-емблематичните анимационни образи на "Дисни", а игралната й версия се оказва една от най-трудните и емоционални роли в кариерата на Джоли.

Злодеида тук е сложен и многопластов образ, съчетание между доброто и злото - "леко шантава, извънредно енергична, малко лукава и със страхотно чувство за хумор", както я определя самата актриса. 

Джоли, която е сред продуцентите на филма, има решаващ глас и за външността на героинята си - с нейните огромни крила и рога, подчертани (с лицеви протези) скули и яркочервени устни

Сп. "Тайм" отбелязва, че тя неслучайно е най-високоплатената актриса в света, и разкрива хонорара й за ролята на Злодеида - 33 млн. долара. Нямаше да има смисъл да правим филма без нея, коментира продуцентът Джо Рот.

Фотогалерия: Анджелина Джоли ни омагьосва като Злодеида

От пробива й като супергероинята Лара Крофт през 2001-ва тя почти няма провали в боксофиса, а дори филмът да не се представя добре у дома, наваксва с трицифрена сума на световния кинопазар.

Сега феновете й с нетърпение чакат да я чуят като тигрицата в третия "Кунг-фу панда" - и да я видят още веднъж в ролята на агент Солт.

С "Господарка на злото" нейната филмография от последните две десетилетия (ако не броим детската роля редом с баща й Джон Войт през 1982-ра) е донесла близо 5 млрд. долара печалба. 

Миналата година тя бе единствената жена в Топ 10 на актьорите с най-високи доходи, като делеше деветото място с Дензъл Уошингтън - въпреки творческата пауза напоследък.

След "Земя на кръв и мед" в края на тази година излиза вторият й режисьорски филм, по сценарий на братя Коен. Unbroken пресъздава действителния случай с олимпийски лекоатлет, попаднал в японски плен през Втората световна война.