Аферата с откраднатите голи снимки на знаменитости като Дженифър Лорънс и Кейт Ъптън вече се разследва от ФБР. Технологичният гигант съдейства, но не е установил пробив в системите си

Благодаря ти, iCloud - написа в "Туитър" актрисата Кирстен Дънст, като придружи "благодарностите" с красноречиви емотикони.

През почивните дни в платформи като сайта за споделяне на изображения 4Chan бяха разпространени пикантни фотоси на над 100 актриси, певици и други знаменитости. Предполага се, че хакери са се сдобили с тях през услугата на "Епъл" за складиране на информация iCloud.

Докато някои, като тийнзвездите Виктория Джъстис и Ариана Гранде, отрекоха кадрите да са автентични, носителката на "Оскар" Дженифър Лорънс оповести чрез говорител  възмущението си - и сезира органите на реда.

Властите са информирани и ще търсят наказателна отговорност от всеки, който помести откраднатите снимки, се казва в изявление на нейните представители.

Виж още: Осем неща, които не знаете за Дженифър Лорънс

"Туитър" вече реагираха светкавично и започнаха да трият микроблогове, където се появяват снимките.

Холивудският клюкар Перец Хилтън, който се изкуши да пусне кадрите, а след това ги замени с цензурирани версии, побърза да премахне публикациите от блога си PerezHilton.com и се оправда: "На работа трябва да взимаме бързи решения. Днес обаче взех недобро решение, а след това влоших ситуацията. Чувствам се ужасно и съжалявам."

Виж още: Как да прикрием следите си в Мрежата

По сигнали на потърпевши скандалът вече е обект на ФБР. От "Епъл" вече направиха разследване и за 40 часа успяха да установят, че няма пробив в системите им, вкл. "основните заподозрени" - облачната услуга и приложението Find My iPhone.

Обект на целенасочена хакерска атака са били потребителски имена, пароли и тайни въпроси, заключават от технологичния гигант и препращат към инструкциите си за онлайн сигурност.

Виж още: Смени си паролата

Адвокатът на Кейт Ъптън, която иначе не се свени да снима фотосесии с максимален еротичен заряд, разпрати изявление, в което се казва: "Очевидно става въпрос за възмутително накърняване на правото на личен живот на нашата клиентка... Възнамеряваме да подведем под отговорност всеки, който копира или разпространява тези незаконно придобити изображения."

Фотогалерия: Кейт Ъптън се съблече в "Туитър"

Скандалът е огромен - говори се, че засегнатите са няколкостотин, а освен снимки, бил налице и компрометиращ видеоматериал. В списъка попадат и имената на Риана, Кейли Куоко, Селена Гомес, Ванеса Хъджънс, Ким Кардашиян, Хилари Дъф.

Някои знаменитости призоваха потребителите да бойкотират дръзкия хакер и да не гледат снимките на колегите им. Човекът, който си приписва заслугата за масовия теч на лична информация, обаче твърди, че не е хакер, а просто колекционер.

Си Ен Ен припомня, че през 2011 г. ФБР в Лос Анджелис са разкрили друга хакерска кражба на голи снимки и лична информация от електронната поща на звезди като Скарлет Йохансон, Мила Кунис и Кристина Агилера. Виновникът, проникнал в пощенските кутии на десетки личности от шоубизнеса, бе осъден на 10 години затвор.

Виж още: Не закачай голите снимки на звездите!