Тимът ще спечели 8,6 млн. евро само от участието си в Шампионската лига (ШЛ), но това далеч не е всичко, което предстои да влезе в касите на "орлите"

Разградският "Лудогорец" стана втория български отбор, класирал се за груповата фаза на ШЛ, след "Левски". 

В турнира "Лудогорец" ще изиграе 6 срещи – три като домакин и три като гост. Победа в групите на турнира носи 1 млн. евро, а равенството – 500 хил. евро (бонус за добро представяне), сочи справка на колегите от Profit.bg.

Освен това тимът ще получи и процент от "маркет пула" (market pool), който се определя от големината на местния телевизионен пазар. Евентуалното излизане от групите, или иначе казано класиране на едно от първите две места, ще напълни касата на клуба с нови 3,5 млн. евро.

Дори и без да се класира напред, "Лудогорец" си подсигури близо 10-11 млн. евро (поне 20 млн. лв.), които могат да нараснат при спечелването на точка/точки от мачовете. Тимът ще се радва и на допълнителни приходи от продажба на билети, сувенири и др. на феновете си, които се очаква да напълнят стадион "Васил Левски".

Виж още: Тежък жребий за "Лудогорец"

Евентуалното участие на "Лудогорец" догодина обаче би донесло още по-големи постъпления в клуба, тъй като от 2015 г. влиза в сила новото споразумение за телевизионните права.

В сезон 2013/2014 "Лудогорец" не успя да се класира за груповата фаза на ШЛ и игра в Лига Европа. Общата заработена сума от миналата година се равнява на 3.9 млн. евро от Лига Европа и 2.1 млн. евро от загубения финал за влизането в ШЛ.

Успехът на "Лудогорец" по всяка вероятност ще мотивира и останалите български отбори до краен предел, защото приходите от ШЛ е доказано, че носят само ползи, ако бъдат изразходени правилно. В Беларус "Бате Борисов", който е редовен участник в ШЛ спечели осем поредни титли на страната.

Справка за сезон 2013/2014 г. сочи, че "Виктория Пилзен", "Андерлехт" и "Аустрия Виена" са получили най-малко средства от участието си в груповата фаза на турнира, като те са съответно 11,128 млн. евро, 12,2 млн. евро и 12,7 млн. евро.  

Най-много приходи от миналогодишното издание на ШЛ са взели "Реал Мадрид" и "Пари СЖ", съответно 57 и 54 млн. евро, докато "Атлетико Мадрид" заработи 50 млн. евро.