Двайсетина години след първата си поява, отличена с "Оскар", овцата Шон превзема големия град... и големия екран

Британската киностудия "Аардман", създатели на филми като "Уолас и Громит: Проклятието на заека" (2005) и "Бягството на пилето" (2000), пуска напролет поредната си пълнометражна пластилинова анимация.

Овцата Шон първоначално се появява в половинчасовия A Close Shave (1995), където главни герои са Уолас и кучето му Громит. С него режисьорът Ник Парк печели третия си "Оскар" за късометражна анимация, преди да бъде отличен десетилетие по-късно и за "Проклятието на заека".

В новия филм Шон заедно с цялото стадо и овчарското куче Бицър се озовават в големия град, където трябва да открият и спасят стопанина си, Фермера.

Сюжетът включва и нови персонажи като управителя на приюта за бездомни животни Тръмпър и уличния пес Слип.

Поуката? Да се научим да ценим хората, които ни обичат, и онова, което сме получили в живота.

Овцата Шон е герой и на тв сериал, излъчван по Би Би Си от 2007 г., а това лято бе избран за най-любимия персонаж в детските предавания на британската обществена телевизия. У нас е популярен от играчките, раздавани с детските менюта във верига заведения за бързо хранене.

Виж още: Защо искаме да сме в Лондон това лято

Междувременно по подобие на акцията, която ще съпътства пълнометражния филм за друг любим детски герой - мечето Падингтън (с премиера тази есен), цяла Англия ще бъде украсена със 100 фигури на овцата Шон, изрисувани от художници, дизайнери и други знаменитости. Заявки за участие се приемат до 5 септември на ShaunInTheCity.org.uk.

Сега на Шон му предстои бъдеще като кинозвезда, а самочувствието му е очевидно още в първия подгряващ трейлър, т.нар. "тийзър".