Разводът с Великобритания ще трае дълго и може да завърши с разкървавени носове. Ще успеят ли бившите партньори от ЕС и Обединеното кралство да си останат просто добри приятели? Какво има да се случва обяснява Бернд Ритер от "Дойче веле"

Когато преглътнат изненадата и разочарованието от решението на британците, в Брюксел ще се заловят за деловата работа, напомня Бернд Ритер от "Дойче веле" и изброява кои са следващите стъпки:

1. Великобритания трябва да заяви волята си за излизане от ЕС чрез формално писмо до останалите 27 страни членки. Кога точно ще стане това - не е ясно. Референдумът във Великобритания не е обвързващ. Първоначално Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) трябва да упълномощи премиера да депозира в Брюксел декларацията за излизане от ЕС.

Само че 70% от депутатите в Долната камара са против излизането на Великобритания от общността. А и кой премиер би трябвало да депозира британската декларация в Брюксел? Дейвид Камерън вече обяви, че смята да подаде оставката си до октомври.

Виж още: Българските анализатори за резултата от британския референдум

2. Европейският съвет, т.е. представителството на останалите 27 страни членки, упълномощава Еврокомисията да изготви договор за условията, при които Великобритания ще излезе от ЕС. Член 50 от Лисабонския договор предвижда две години за подобна процедура.

Председателят на фракцията на християндемократите в Европарламента Манфред Вебер смята, че тя може да бъде приключена и по-бързо. Ще се наложи да бъдат променени или отменени хиляди правни текстове, засягащи отношенията с Великобритания.

Договорът за излизане от ЕС трябва да бъде одобрен от всички страни членки, от Европейския парламент и, разбира се, от самата Великобритания. Ще трябва да бъдат преразгледани правата за престой на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС. Необходими са и нови споразумения за пътуванията.

3. Едновременно с това или малко по-късно ще започнат преговорите на Великобритания с ЕС, на които ще се уредят бъдещите взаимоотношения. Възможно е да бъде сключен договор за добросъседски отношения, включващ и регламент за свободна търговия. Възможно е и присъединяване на Великобритания към Европейската асоциация за свободна търговия (EАСТ), в която понастоящем членуват Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия.

Според ЕК договарянето на детайлите от подобен международноправен договор може да отнеме години. Договорът би трябвало да бъде и ратифициран от всички страни членки на ЕС, за което по принцип са необходими около две години.

Дезертьорът няма да бъде приет с отворени обятия, беше казал още преди няколко седмици председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Виж още: След победата за Brexit - реакциите в Брюксел и у нас

4. В преходния период ще трябва да бъде изяснен и статутът на британските чиновници в Брюксел. Вероятно те ще продължат да работят в централата на ЕС, докато изтекат техните пожизнени трудови договори. Великобритания ще трябва да плаща и пенсиите на своите европейски служители.

73-мата британски депутати от Европейския парламент ще останат с право на глас в заседанията на парламента до окончателното излизане на тяхната страна от ЕС. Ще намерим някакво разумно решение по въпроса, твърдят европейски служители в Брюксел.

5. Много икономисти очакват крах на борсите и срив на икономическия ръст на Великобритания. ЕЦБ и централните банки на страните членки са се договорили за мерки в защита на британската лира. Ако е необходимо, на европейските банки ще бъде осигурена допълнителна ликвидност, за да не изпаднат в парични затруднения. "Ние владеем положението, макар и никой да не знае какво точно ще се случи. А борсите ще се съвземат отново", заявява източник от ЕЦБ в разговор с "Дойче веле".

6. ЕС ще трябва да обсъди и въпроса за заразителното влияние, което примерът на Великобритания може да окаже над други държави. През 2017 г. Франция избира нов президент. През 2018-а в Холандия се провеждат парламентарни избори. Десните популисти и в двете страни вече декларираха, че също искат да организират референдуми за излизане от ЕС. Марин льо Пен във Франция и Геерт Вилдерс в Холандия обявиха, че след случилото се с Великобритания виждат повече шансове за успех.

7. Процедурата за откъсване на Великобритания от ЕС ще струва много усилия и време и ще затрудни до краен предел работата на европейската централа в Брюксел. "Това е кризата на кризите", заявява спонтанно един служител в Брюксел.

Виж още: "Туитър" за Brexit: На Еньовден българите излизат за билки, британците - от ЕС

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"