Лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж определи като "грешка" идеята милионите от вноската за ЕС да бъдат насочени към здравеопазването, което според Би Би Си беше сред ключовите фактори за победата на Vote Leave

Часове след като стана ясно, че Великобритания гласува за излизане от ЕС, едно от лицата на кампанията за напускането Найджъл Фараж се отметна от ключово обещание, дадено по време по агитацията.

Лидерът на Британската партия на независимостта (UKIP) отрече, че 350 млн. паунда седмично - спестените разходи на Обединеното кралство за членството в ЕС, - ще бъдат насочени към здравеопазването на Острова.

Това беше грешка,

призна той в ефира на телевизия Ай Ти Ви: "Не, не мога (да гарантирам), и аз никога не съм правил такова твърдение. Това беше една от грешките, които мисля, че кампанията за напускане на ЕС направи."

Изказването му се коментира като разобличаване на популистките обещания, с които поддръжниците на т.нар. Brexit се опитваха да залъгват британските избиратели, търсейки подкрепата им.

Пропагандната кампания на Фараж и бившия лондонски кмет Борис Джонсън включваше множество билбордове, както и такъв надпис върху един от емблематичните червени автобуси, с които се водеше агитацията.

Рекламен клип спекулираше какво може да се направи с такава сума, ако остава в националния бюджет - например да се построи болница или да се финансират училища, научни изследвания, разработването на лекарства срещу рак...

Твърдението, че седмичните разходи на Обединеното кралство за членството в ЕС възлизат на 350 млн. паунда, многократно бе опровергавано от британската статистическа служба, припомня телевизия "Европа".

"Индипендънт" изтъква, че в това число просто не влизат отстъпката или средствата, платени на Великобритания от бюджета на ЕС с

целева субсидия за селско стопанство и регионално развитие например

Въпреки това посланието многократно бе използвано в кампанията за напускане на ЕС и според Би Би Си се нарежда сред осемте фактора, допринесли за победата на Brexit.

От лагера, подкрепящ оставането в ЕС, призоваваха опонентите си "да свалят тази лъжа от рейса", но според социологическите проучвания това е най-запомнящото се число от кампанията - и илюстрира мнението на мнозина британци, че парите, насочвани за членството в ЕС, е по-добре да се харчат у дома.

Междувременно другият основен радетел за излизането на Великобритания от общността - Борис Джонсън, беше обвинен в лицемерие, тъй като автобусът бил германско производство.

След референдума тълпите в столицата освиркаха бившия си кмет,

а той коментира, че "няма нужда да се бърза с напускането на ЕС", като увери, че в близкото бъдеще нищо няма да се промени.

Обръщайки се предимно към младите британци, които масово подкрепиха оставането на страната в ЕС, той обеща, че те няма да бъдат изолирани и че Великобритания ще остане част от Европа.

Джонсън, който е фаворит на букмейкърите за лидер на Консервативната партия и нов премиер на мястото на подалия оставка Дейвид Камерън, е по първите страници на съботната преса.

"Индипендънт" провъзгласява: "Добре дошли на остров Борис", а френският "Либерасион" пожелава късмет с негова репортажна снимка в екип за екстремен спорт с каска на главата и британски знаменца в ръце.

Източник: телевизия "Европа"; Би Би Си