Два дни след победата на Brexit бяха събрани над 2 млн. подписа под искане за повтаряне на допитването, докато в Шотландия взеха курс към подготовка на нов референдум за независимостта си

За двата дни след края на референдума от 23 юни 2,5 млн. души са се подписали под петиция с настояване за промяна на правилата и повторен референдум по еврочленството на Великобритания. Аргументът им е, че каузата победител е събрала под 60% подкрепа, а избирателната активност, макар и много висока, не е достигнала 75%.

Подобно ограничение не съществува, уточнява "Индипендънт", но онлайн петицията в специализирания парламентарен сайт е събрала рекордно много гласове - двойно повече от настояващите Джеръми Кларксън да бъде върнат като водещ на предаването "Топ гиър".

На 23 юни привържениците на излизането от ЕС спечелиха с малко под 52%, а до урните отидоха 72,2 от регистрираните над 46 млн. избиратели.

Дори искането на подписалите петицията да не бъде уважено, депутати вече настояват парламентът да не ратифицира напускането на общността.

Виж още: Великобритания и ЕС - развод, а след развода?

Мнозина се позовават на заявеното по-рано от крайнодесния лидер Найджъл Фараж, според когото малка разлика между вота за и против ЕС би била основание за още един референдум.

Според поддръжниците на Brexit евроскептицизмът е новото статукво и вероятността е да получи още повече гласове при повторен плебисцит.

Някои избиратели обаче споделиха публично шока си, че е победила именно каузата, за която са гласували. Пред Би Би Си един от тях споделя, че изобщо не се надявал гласът му да бъде от значение и бил убеден, че страната все пак ще остане в ЕС, а сега е в потрес от оставката на премиера Дейвид Камерън - и разтревожен.

Теоретично идеята за втори референдум е възможна, но малко вероятна, защото тези, от които зависи реализирането й, подкрепят Brexit, коментира "Индипендънт" и напомня, че излизането от ЕС не може да започне, докато страната не задейства чл. 50 на Лисабонския договор.

Ако обаче петицията е подписана от над 100 хил. души, депутатите са длъжни да я разгледат.

Виж още: Испания ще се стреми към "съвместен суверенитет" за Гибралтар

Дори ако в Лондон не пратят референдума на поправителен, повторно допитване все пак ще има - в Шотландия. В събота местното правителство одобри подготовката на втори референдум за независимост от Великобритания и започва незабавни консултации с Брюксел за защита на своите интереси.

В предишното всенародно допитване през 2014 г. 55% от шотландците подкрепиха оставането в състава на Великобритания.

Видео: Защо шотландците заслужават поне малко независимостта си

След като резултатите от 23 юни показаха близо 2/3 подкрепа за еврочленството във всички шотландски избирателни райони (62:38%), първият министър Никола Стърджън обяви, че би било "неприемливо от гледна точка на демокрацията" Шотландия да бъде извадена от ЕС.

"Гордея се с Шотландия. Доказахме, че сме модерна държава, без предразсъдъци", заяви тя и обеща да стори каквото е нужно, за да се изпълни волята на местните избиратели.

Евентуална независимост ще сложи край на 300-годишния съюз между Шотландия и нейния по-голям южен съсед Англия, като постави под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, отбелязва телевизия "Европа".

Виж още: 30 от най-известните шотландци

В Северна Ирландия, която също гласува за оставане в ЕС, пък поискаха да се гласува за обединение с Република Ирландия, тъй като британското правителство е загубило пълномощия да представлява интересите на гражданите в този регион.

Макар че засега призивът за обединение с Ирландия, отправен от най-голямата националистическа партия "Шин Фейн", да беше отхвърлен от първия министър Арлин Фостър и от премиера Енда Кени, това само засилва сепаратистките настроения в северната част на острова, коментира "Ройтерс".

Виж още: Мнения и коментари у нас за резултата от британския референдум

Източник: "Индипендънт", телевизия "Европа"