Вотът решава съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия

В Шотландия днес се произвежда референдум, на който жителите на региона ще решат дали той да остане част от Обединеното кралство. Право да гласуват имат около 5,3 млн. шотландци, които са около 8,3% от общото население на Великобритания

"Трябва ли Шотландия да бъде независима страна?" е единственият въпрос на бюлетините, а изборът "да" или "не" става с "Х". Референдумът, който се очертава изключително оспорван, може да сложи край на вековен съюз и да доведе до създаването на нова страна в Европа. Социологическите резултати обаче показаха, че голям брой избиратели още не са взели решение как ще гласуват, което прави изхода от гласуване непредсказуем. Дори да надделеят противниците на независимостта, Шотландия ще получи по-голяма автономия

От Съдърланд на север от Единбург и Глазгоу на юг, от планините на запад до петролния център Абърдийн на изток, резултатите от 32-та избирателни окръга ще станат ясни през нощта срещу петък. Очаква се участието да бъде рекордно високо, а официалният резултат ще бъде обявен в Единбург в петък сутрин.

Това е време на промяна, казва 62-годишната Маргарет Дейвид, която подкрепя независимостта. Преди никой не слушаше народа, сега той вярва, че може да постигне нещо значимо и поне веднъж да бъде чут, казва тя.

Кампанията беше бурна и предизвика различни мнения дори в рамките на отделни семейства и между дългогодишни приятели, но остана мирна, рядък пример за сепаратистки движения от цял свят. 

Премиерът Алекс Салмънд принуди централната власт да обещае да отстъпи нови прерогативи, особено фискални, на местния парламент, в случай че шотландците гласуват против независимост. Ръководителите на трите основни британски партии (консерватори, лейбъристи и социалдемократи), подкрепяни от лондонското Сити, дадоха обещание за разширяване на правомощията на местната власт.

Виж още: 30 от най-известните шотландци

Моментът е много неподходящ за отделяне от Великобритания

Политическата стабилност е нещото, което задържа Великобритания встрани от събитията в Европа през XX век. Всички други големи страни изпитаха на собствен гръб диктатури, поражения, граждански войни, тирания. Великобритания остана свободна, стабилна, демократична и неподатлива на фанатизъм, пише Гидиън Рахман в статия за в. "Файненшъл таймс", озаглавена "Моментът е много неподходящ за отделяне от Великобритания". 

Ако Обединеното кралство се разпадне, стабилността ще бъде разклатена. Не че очаквам да избухне гражданска война, но не мисля, че развод между Шотландия и Англия може да бъде лесен или приятелски, отбелязва авторът. Ще има спорове за валутата, за дълга, за петрола. Дори в добри времена бих се притеснявал как ще се отрази разпадането на Обединеното кралство. 

Но настоящата международна среда е най-суровата от десетилетия, пише авторът. Сепаратистите, окичени с Андреевския кръст, кипят от енергия и ентусиазъм и са навсякъде. Разхождайки се през уикенда из Единбург, срещнах повече американски туристи, отколкото активисти в подкрепа на 307-годишния съюз с Англия, пише Филип Стивънс в статия за в. "Файненшъл таймс", озаглавена "Звучен национализъм побеждава срамежливия унионизъм в Шотландия". 

Шотландците са различни

Няма нищо неправилно в това да посочим негативните страни на отделянето по същия начин, както националистите говорят за независима Шотландия като страна, от която тече мед и масло, свободна не само от английско потисничество, но и от установения начин на управление на икономиката. Това, което липсва, е липса на оптимизъм - трябва да се обясни как партньорството със съседите им на острова ще позволи на шотландците да им се чуе гласът отвъд тесните географски граници, отбелязва Стивънс. 

Съюзът ще бъде спасен - или поне така сондажите посочват - но въпреки това ще изглежда по-крехък от когато и да било, пише Джанан Ганеш в друга статия във "Файненшъл таймс". Дори унионистката страна обаче прие реалността, че шотландците са различни

Присмиваме се на французите за техните пет опита за република, но това е конституционна импровизация в най-небрежниявъзможен вид. Обещания за промени в управлението на Обединеното кралство се раздават насам-натам като стръв от хора, които правят последен отчаян опит. Наказанието ще дойде, когато им се наложи да ги изпълнят. На всичкото отгоре на Шотландия бе предложено сама да определя данъчните ставки и социалните си помощи. Това означава автономия за всичко, освен в областта на външните работи и отбраната, отбелязва авторът.

Виж още: "Зеленият" остров на света

Портрет на британската кралица Виктория с нейния слуга и фаворит, шотландеца Джон Браун. Художникът Чарлз Бъртън Барбър ги рисува през 1876 г., когато Браун навършва 50, и картината е личен подарък за него от монарха, а по-късно попада в колекцията на семейство Форбс. Отношенията им са обект на спекулации и до днес, а във филма "Г-жа Браун" (1997) ги играят Джуди Денч и шотландецът Били Конъли.