Най-нещастните хора са в Сирия, Афганистан и Хаити. На дъното още са Конго, Чад, Мадагаскар, Уганда и Бенин. Има и две европейски държави, сред които Грузия и голямата изненада - Хърватия

В топ 10 на най-щастливите държави след Панама се нареждат Коста Рика, Дания, Австрия, Бразилия, Салвадор, Уругвай, Швеция, Канада и Гватемала, пише Profit.bg

Това сочат резултатите от Глобалния индекс на щастието, изготвян от Gallup-Healthways. В него са включени 135 страни

При съставянето на т.нар. индекс на щастието се вземат предвид 5 фактора: финансово благополучие на гражданите, чувството им за социална защитеност, отношения с близките им, осъзнаване на смисъла на живота и физическото им здраве.

Сред водещите изводи в новото издание на индекса е, че едва всеки шести от анкетираните участници в цялото изследване (17%) дава положителен отговор на поне три от пет показателя. В САЩ, Канада и страните от Латинска Америка този процент е 33, в африканските страни — 9%, а в Сирия и Афганистан — само 1%.

От всички региони по света най-висок индекс на благополучие показва Латинска Америка. Авторите на изследването смятат, че до голяма степен резултатът е повлиян от националните нагласи за позитивно отношение към живота.

Виж още: Щастието се отразява на заплатата

Топ-10 на най-щастливите страни според тази класация изглежда така:

1. Панама
2. Коста-Рика
3. Дания
4. Австрия
5. Бразилия
6. Ел Салвадор
7. Уругвай
8. Швеция
9. Канада
10. Гватемала

Съответно 10-те най-нещастни са:

1. Сирия
2. Афганистан
3. Хаити
4. Демократична Република Конго
5. Чад
6. Мадагаскар
7. Уганда
8. Бенин
9. Хърватия
10. Грузия