Мненията и предложенията на Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Матео Ренци, реакциите на предложенията за европейска "свръхдържава" и позицията на Росен Плевнелиев след срещата му с френския президент в Париж

Европейските лидери се събират на извънреден съвет в Брюксел с една-единствена точка в дневния ред - обсъждане на резултата от британския референдум за излизане от ЕС, и оформяне на обща позиция за по-нататъшни действия.

Докато едни държави настояват за незабавно започване на преговори за излизането на Лондон от общността (каквото е и мнението на европейските институции: Европейски съвет, Европейска комисия, Европейски парламент), други държат този процес да бъде поетапен и по-бавен. Сред последните е германският канцлер Ангела Меркел. Обобщава телевизия "Европа":

"Знаем, че при тази ситуация върху нас лежи отговорност. Единни сме в мнението си, че член 50 от Лисабонския договор регламентира ясно, че страната, която иска да напусне ЕС, трябва да отправи съответната молба до Европейския съвет.

Докато не стане това, няма да се предприемат други стъпки

Това означава, че никакви неофициални или официални преговори за излизането на Великобритания няма да има, докато такава молба не пристигне", заяви тя в началото на седмицата, когато разговаря с френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

Държавният глава на Франция обаче бе категоричен, че Лондон не бива да губи време при формализирането на процедурата по напускане на ЕС:

"Защо да губим време? Защото нищо не е по-несигурно от отлагането, то генерира ирационално политическо поведение, а също и финансово такова.

За Великобритания ще има болезнени последици -

и политически, и финансови. Но Европа не трябва да претърпи тежки последствия, тя е достатъчно силна и солидна, за да се справи. Разбира се, с няколко модификации и препотвърдени приоритети."

Срещата на високо равнище на ЕС трябва "да бъде посветена на рестартиране на европейския проект", а не да се отнася само до процедурите по напускането на Великобритания, подчерта от своя страна италианският правителствен ръководител.

Тримата лидери предлагат на колегите си от Европейския съвет ясен план за обезпечаване границите на блока, подсилване на икономиката и създаване на работни места за младите хора.

Виж още: Развод, а след развода?

Източници от ЕС съобщават, че на срещата може да се обсъди и възможността Великобритания да отстъпи своя ред за ротационното председателство на ЕС, който се пада през втората половина на 2017 г., преди българското председателство през същия период на 2018 г.

По-рано Париж и Берлин предложиха план за по-тесен политически съюз в Европа, но идеята срещна известна съпротива сред страните от Вишеградската четворка, и по-специално Полша, която се обяви против създаването на

европейска свръхдържава, водена от Германия и Франция

Полша, Чехия, Словакия и Унгария се притесняват по-конкретно от предложението за парламент на еврозоната. Освен това страните от Източна Европа отхвърлят и призива за въвеждане на интегрирана европейска система за прием на бежанци.

Варшава иска да оглави група от страни в ЕС с цел обновяване на блока, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски. Той разшири позицията, като допълни, че полската инициатива е в противовес на идеите на западноевропейските страни основателки на ЕС.

С Франсоа Оланд в началото на седмицата разговаря и президентът Росен Плевнелиев, приет в Елисейския дворец по време на посещението си в Париж.

"Френско-германският двигател на обединена Европа не само трябва да продължи да работи, но и да превключи на по-висока скорост. Днес имаме нужда от този тандем, който да взема отговорни решения за Европа. Тези решения трябва да се вземат в диалог, в разбирателство и в консенсус с всички", заяви българският държавен глава след срещата със своя френски колега.

Виж още: Плевнелиев: Ако ЕС се разпадне, следва война

Плевнелиев призова към британските власти да бъде отправен ясен апел за необходимостта от започването на легитимен процес на преговори за условията на излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Всички ние сме дълбоко притеснени от резултатите от този референдум. Оттук нататък обаче не можем да допускаме неяснота и трябва да гледаме напред. Ако това е развод, той трябва да се случи по най-разумния и демократичен начин. Трябва да останем приятели и да направим всичко възможно,

ако някой ден решат, нашите британски приятели да се върнат

обратно в семейството на европейските нации", каза Плевнелиев. Според него обаче трябва да се действа решително.

"Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса. Член 50 от Лисабонския договор е пределно ясен. Изискват се легитимни решения в рамките на процедурата. Демонстрацията на напрежение от двете страни е излишна", коментира президентът.

Той е категоричен, че Европейският съюз трябва да се мобилизира и има нужда да получи нова доза доверие: "В рамките на ЕС е необходимо да търсим устойчиви решения на проблемите. Нашата сила е в консенсуса и разбирателството - и съм убеден, че следващите седмици ще демонстрират именно това. Сигурен съм, че с доверието, за което България допринася като проевропейска нация, съюзът ще превключи на по-висока скорост."

Източник: телевизия "Европа", President.bg