Образованието може да бъде ключът за решаването на проблема с бедността и неравенството

Тревожните тенденции за бъдещето на милиони деца по света се запазват и бедността прави нещата по-сложни. 

Постоянно расте броят на децата, които не ходят на училище, детските бракове не намаляват от десетилетия, а милиони деца ще умрат от болести, подлежащи на превенция, ако не се води борба с глобалната бедност, гласи годишният доклад на УНИЦЕФ, цитиран от БНТ.

Според доклада, озаглавен "Положението на децата в света", два пъти повече деца от бедни семейства умират, преди да навършат 5 години, спрямо децата на богати семейства. Ако не се предприемат действия, до 2030 г. ще умрат 69 млн. деца под 5-годишна възраст, като повечето от тях ще бъдат в Африка южно от Сахара.

Виж още: Бедността кара все повече българчета да се отказват от училище

Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1,90 щатски долара дневно. Бедните момичета два пъти по-често биват омъжвани на детска възраст от момичетата на богати семейства.

"Някои от големите предизвикателства, пред които сме изправени, като бежанците и мигрантите, са свързани с неравенствата и бедността", заяви заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт.

По негови думи намаляване на неравенствата ще е добро за децата, но също така и ще предотврати много бъдещи кризи.

Виж още: Румъния и България с най-много деца, застрашени от бедност в ЕС

В доклада се отправя призив да се разширят усилията за образование на децата. Посочва се, че ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно около 10% увеличение на доходите, които ще получава като възрастен. Около 124 млн. деца не посещават начално и основно училище. Техният брой се е увеличил с около 2 млн. от 2011 г. досега, сочи докладът.

Децата, родени от образовани майки, са с три пъти по-малка вероятност да умрат от децата на необразовани майки, много повече от тях ходят на училище, не се женят на детска възраст и раждат деца по-късно. Повече 250 млн. деца живеят в зони на конфликти, които засилват неравенствата, се казва в доклада на УНИЦЕФ.

Виж още: 1/3 от населението на Земята живее в бедност

Източник: БНТ