Мая Манолова призова да се обърне внимание на социалното изключване, като фактор, който тепърва ще поражда тероризъм

Повече от 1/4 от децата в Европа се намират в риск от бедност и социално изключване и този факт ще има последствия върху младото поколение за цял живот, пише Европейският парламент в съобщение до медиите.

Евродепутатите днес обсъждат начините за борба с неравенството и бедността при децата по време на дебат в пленарна зала.

Деца в бедност

Според статистиката на Евростат общо 26 млн. деца (на възраст под 18 години) са били застрашени от бедност и социално изключване през 2014 г. Тази цифра представлява 27,7% от всички деца в ЕС.

В най-лошо положение от всички държави членки са Румъния (с 51% деца в риск), България (45,2%) и Унгария (41,4%). На най-добри перспективи се радват децата в Дания (14,5%), Финландия (15,6%), Швеция (16,7%).

Недохранването на децата също е растящ проблем в ЕС.

"Бедността не е само въпрос на пари. Освен невъзможност да се покриват основните нужди на децата като храна, дрехи и покрив, бедността е също свързана със социалното изключване, липсата на достъп до качествено здравеопазване и образование", напомня Европейският парламент.

Децата, живеещи със самотни родители и по-специално със самотни майки, се намират в най-сериозен риск от бедност.

Виж още: 3,4 млн. българи живеят около линията на бедността

Мнението на омбудсмана

Вчера омбудсманът на републиката Мая Манолова заяви в интервю за Би Ти Ви, че социалното изключване е проблем, който не трябва да бъде пренребрегван, тъй като представлява потенциална опасност от тероризъм, не по-малка от външната.

"Мисля, че в България, макар да не го разбираме напълно, сме още повече застрашени от това, което може да се случи в нашите гета. Хората са бедни, отчаяни и в подходяща форма за радикални проявления", заяви Манолова.

"Като омбудсман се налага в движение да пренаредя своите приоритети, но освен правата на българските деца, друг проблем, с който ще се заема е социалното изключване. Това, което се случва в ромските гета е непопулярна тема, която обаче все повече застава на дневен ред", каза още омбудсманът.

Виж още: България и Румъния са най-застрашени от бедност в ЕС

"Най-притеснителна е липсата на образование и социална перспектива върху хората, живеещи в такива условия. Социалното изключване е проблем и за хората в малките населени места", допълни Мая Манолова.

Източник: Би Ти Ви