Правителството търси фирма, която да ги унищожи

Министерството на отбраната обяви, че в складовете му всеки момент може да се самовзривят 867 тона артилерийски изстрели, авиационни бомби и други муниции от съхраняваните общо 4734 тона опасни боеприпаси.

Спешно е обявена специална обществена поръчка, с която се търси фирма, която да унищожи първо 867 тона, чието състояние е "предпоставка за самовъзпламеняване", пише "Труд". 

"Последствията от възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места", е записано в мотивите за обявяването на спешна поръчка.

За останалото количество боеприпаси трябва да бъдат намерени пари, за да бъдат унищожени най-късно до три години. По предварителни разчети трябва да бъдат дадени около 10 млн. лв.

Виж още: Взривоопасно безхаберие

Фирмите, които кандидатстват за утилизацията, могат да разчитат на това да използват за унищожаване и полигоните на Сухопътни войски "Сливница" и "Корен".

Към този момент всички фирми в България, които извършват утилизация, имат по няколко взрива на сметките си. Няма и завод или площадка, на която да не е загинал поне един работник. Проучване сочи, че интересът на фирмите към новата обществена поръчка е висок и повечето от тях ще се борят да вземат 900 000 лева.

В обществената поръчка е включен за първи път "Пакт за почтеност", който трябва да бъде подписан от МО и участниците в конкурса. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.

Виж още: Взривовете в Горни Лом

Източник: в. "Труд"