Седем лесни съвета за теми, които лесно биха разчупили леда при разговор с хора, които познаваме слабо или изобщо не познаваме

Знаете ли, че всъщност говоренето пред много хора е един от най-често срещаните страхове в света? И докато много хора изпитват ужас от това да застанат на сцена и да говорят пред множество непознати, то много други изпитват неудобство дори да заговорят непознат човек.

Заговарянето на непознати хора обаче е един от важните моменти при запознанство, а запознанствата изграждат всички онези професионални и непрофесионални контакти, така необходими ни в живота.

Може да е шефът на компанията, в която работите, може да е нов колега, някой от хората от IT отдела, може да е просто някой в асансьора или мъж/жена, която ти допада. Заговарянето в такива ситуации е трудно и може да породи онези неудобни мълчания, в които нито една от двете страни няма какво да каже. 

Положителното е, че има решение за такива ситуации. Съществуват теми, които са универсални и могат да "счупят леда" и да позволят завръзването на интересен разговор. 

Писателят и мениджмънт консултант Бърнард Мар дава няколко съвета за това с какви теми да започнем разговор с някого, с когото искаме да се запознаем: 

1. Говорете направо по темата, която ви интересува

Неангажиращите разговори за времето и спорт са толкова неподходящи, колкото и онези реплики, които некадърните свалячи използват ("Баща ти да не е космонавт? Защото очите ти са две звезди"... и от сорта). Избягвайте безсмислените теми. Всяка ситуация е уникални и понякога най-доброто решение е да действате директно.

2. Питайте за мнение

Всеки има мнение. Използвайте това. Чудите се за нещо леко и неангажиращо. "Допада ли ви тази песен?" "Смятате ли, че тази риза изглежда леко смачкана?""Усещате ли някаква миризма тук?" Разбира се, по-добре е да стоите далеч от онези по-тънки теми, които могат да доведат до спор като религия, политика или нещо от сорта, освен ако нямате предварителна информация за мнението на човека.

Виж още: Пет бързи начина да сложиш край на разговора

3. Искайте съвет или препоръка

Страшно добре действа, когато се коментира нечий външен вид/облекло/аксесоари. "Каква прекрасна вратовръзка! Откъде си я взехте?" "Великолепни обувки! Къде ги намерихте?" Също добре сработва с храната (особено ако става въпрос за шведска маса). "Всичко изглежда чудесно. Какво си избрахте вие?"

4. Задайте лесен въпрос

Най-добре от професионален характер. Ако ще говорите с хора от IT отдела, нещо за компютъра ви, ако ще е с колега, нещо от неговото поле на работа. И все пак избягвайте твърде сложните за обяснение неща. Гледайте обаче въпросът да не свършва с отговор "Да" или "Не". 

Друг вариант са хипотетичните въпроси. Онези отвяни въпроси, които те карат да се размислиш. Човек тръгне ли да мисли веднъж, трудно спира. 

5. Коментар за заобикалящата среда

Независимо къде се намирате, заобикалящата среда може да ви даде прекрасна тема за започване на разговор - музика, хората, преминаващи наоколо, гостите на даденото събитие, на което се намирате... 

Виж още: 7+1 съвета за разговор на първа среща

6. "Какво ново покрай..."

Ако познавате човека слабо или само имате информация за нещо, с което се занимава, просто питайте за това нещо. "Как вървят уроците по пиано?" "Какво става с проекта, по който работиш?"

7. Питайте за деца, животни, семейство, хобита

Хората говорят за нещата, които са важни за тях - семейството и свободното време винаги са сред важните неща. Ако знаете, че шефът обича да скача с бънджи, питайте го за скоковете. Ако секретарката на шефа има дете в първи клас, питайте я за училището и родителските срещи.  

Източник: LinkedIn Pulse, "Бизнес инсайдър"