Поредната балканска драма за войните в бивша Югославия през призмата на една лична история сред филмите онлайн в Kidamom.com

Гледай "Пътят на Халима" онлайн в Kidamom.com

"Пътят на Халима" (2012), хърватското предложение за миналогодишните "Оскари", пресъздава драмата на мюсюлманка, изгубила сина си по време на войната в Босна. Останала вдовица, Халима напразно се опитва да идентифицира тленните му останки, но отказва ДНК анализ, за да скрие факта, че някога тайно е осиновила дете. Накрая все пак решава да потърси неговата биологична майка. 

Всъщност момчето е родено в края на 70-те от нейната племенница, която забременява от сърбин. Подложена на тормоз в босненското си семейство, дава бебето на леля си, а на бащата казва, че е мъртвородено. По-късно избягва и се омъжва за любимия си. От страх, че съпругът й ще разкрие истината за детето, тя отказва да се подложи на ДНК тест. Но истината се оказва още по-шокираща и води до трагична развръзка...

Сценарият се основава на действителен случай със семейство от Босна и Херцеговина, което в продължение на 12 години издирва истинската майка на сина си. Той бива убит в масовата екзекуция на над 200 души при скалите Коричани през 1992 г., когато жертви на етническото прочистване в района стават повече от 3500 души от несръбски произход.

По-късно част от извършителите са изправени пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, но заподозреният като главен поръчител шеф на местната полиция в Приедор е застрелян при опит да бъде арестуван.