Според най-популярния коментар след референдума фактът, че британският премиер и лидер на консерваторите остави на наследника си да стартира процедурата по член 50, може в крайна сметка да осуети излизането на страната от ЕС

В дългосрочен план решението на британците да излязат от ЕС може и да доведе до разпад на общността, но в краткосрочен най-катастрофалните последици са не само за финансовите пазари, а и за политиците на Острова.

След като премиерът и лидер на консерваторите Дейвид Камерън оповести, че се оттегля до три месеца, управляващата партия в Лондон се оказа обезглавена.

Фотогалерия: Brexit в първите страници на вестниците

Практически няма кой да води преговорите с ЕС, откъдето пък настояха за възможно най-бърз развод и оставиха Камерън да чака пред вратата на Европейския съвет, който събира ръководителите на останалите 27 държави членки.

Британският еврокомисар Джонатан Хил също подаде оставка и ресорът му - финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари - беше прехвърлен на зам.-председателя на ЕК по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Сега от страната се очаква да посочи и нов кандидат за еврокомисар, който да изпълнява задълженията до фактическата раздяла.

Виж още: Развод - а след развода?

Имаме нужда нашите британски приятели да ни кажат какво искат, за да започнем да процедираме, заяви пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Още в деня след референдума той предупреди, че договореният специален статут на Обединеното кралство вече не е валиден.

Виж още: Евродепутатите призоваха за бърз Brexit и дълбока реформа на ЕС

Тези дни трябва да станат известни официалните кандидатури за постовете на Камерън в партията и на "Даунинг стрийт". Фаворит на букмейкърите е доскорошният лондонски кмет Борис Джонсън, едно от лицата на кампанията за излизане от ЕС, а негови основни конкуренти - членове на кабинета като вътрешната министърка Тереза Мей, която агитираше за противниковия лагер заедно с премиера.

Финансовият министър Джордж Озбърн вече декларира, че няма да се кандидатира, и предупреди за предстоящо вдигане на данъците и ограничаване на бюджетните разходи.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС

Същевременно трусът засегна и опозиционната Лейбъристка партия, където депутатите гласуват вот на недоверие към лидера Джеръми Корбин, а половината от министрите му в сянка бяха отстранени от него или подадоха оставка.

Заговори се дори за предсрочни избори преди насрочения за 2020 г. редовен вот, както и за втори референдум - искане, подкрепено и от здравния министър Джеръми Хънт. На този фон най-големи надежди се възлагат на хипотезата, изказана в коментар от читател на лондонския в. "Гардиън".

Виж още: Българските коментари за Brexit

Според автора ситуацията се преобръща от факта, че Камерън не даде веднага ход на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор, както беше обещал при такъв резултат от референдума, а прехвърли отговорността за старта на потенциално катастрофалното излизане от ЕС, т.нар. Brexit, на своя приемник.

А претендентите за стола му от лагера Leave (Да напуснем) не бързат да предприемат каквото и да е по осъществяване на своята кауза.

На практика Борис Джонсън е изигран тактически и поставен пред шах - и мат. Ако бъде избран за лидер и процедурата не започне, с него е свършено като политик. Ако я стартира, отваря кутията на Пандора, където се крият независимост на Шотландия, бунт на Северна Ирландия, икономическа рецесия... и с него отново ще е свършено.

Виж още: Фараж се отметна от основното послание на Brexit

Така че когато Джонсън заявява, че не бива да се прибързва с активиране на процедурата, това трябва да се тълкува като "никога", а когато съратникът му Майкъл Гоув говори за "неформални преговори", има предвид същото - осуетяване на официалните разговори за излизане на Великобритания от ЕС.

И двамата са наясно, че това е необратима крачка, която никой от тях не би желал да предприеме. Сега остава някой да има куража да оповести, че реализирането на Brexit е невъзможно без огромно количество болка и разрушение - а Камерън постави тази тежест върху раменете на хората, които водеха кампанията "Да напуснем", заключава авторът на коментара.