Окръжната прокуратура в Бургас определи, че смъртта на афганистанския гражданин не е причинена умишлено, а е следствие на случайно събитие

Наказателното производство срещу граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, който миналата година застреля нелегален имигрант от афганистански произход, беше прекратено от държавното обвинение. Окръжната прокуратура в Бургас прецени, че престъпление от общ характер не е извършено, а смъртта на чужденеца е следствие на случайно събитие.

В средата на октомври 2015 г. гранични полицаи се натъкнали на група от 55 чужденци от Афганистан и Ирак, преминали незаконно българско-турската граница.

При моста "Рибарска среща" близо до село Драчево, община Средец полицаите наредили на групата да спре, а чужденците не се подчинили. Граничарят Вълкан Хамбарлиев стрелял със служебното си оръжие.

Куршумът се ударил в свода на моста и при сблъсъка си с железобетонната конструкция проектилът отскочил от повърхността, променил траекторията си и уцелил в шията един от афганистанците. Раненият човек паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си.

Виж още: Доклад обвинява българските власти в тормоз над мигранти

Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях оказал първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. Афганистанецът обаче починал от раната си.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужденци и да ги задържат.

От прокуратурата отбелязват, че Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал служебните си задължения по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава. 

Виж още: Гранични полицаи бият сирийски бежанци

Всичките му действия са били подчинени на вменението му по служба ангажименти и не разкриват каквито и да е било други подбуди. Хамбалиев не е действал с умисъл да отнеме живот, констатира още държавното обвинение.

Граничният полицай няма вина, тъй като в конкретната ситуация той не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди смъртта на мигранта следствие на рикошета.