Свидетели разказват за рекет от полицията, физическо насилие и нападения от полицейски кучета

Българските власти са обвинени в прояви на бруталност към мигранти, преминаващи през страната, в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация "Оксфам", съобщава Би Би Си. 

Докладът, изготвен от Центъра за човешки права в Белград и финансиран от "Оксфам", се базира на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия и цитира множество твърдения за побой и рекет от полицаи.

Докладът обръща внимание на опасностите, които очакват мигрантите на турско-българската граница и по-късно, когато те се опитват да преминат в Сърбия.

В подробности са описани разкази за рекет от българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета.

Виж още: Гранични полицаи бият сирийски бежанци

Докладът се опира на разговори с над 100 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са проведени в продължение на три дни през октомври.

"В светлината на сигнализираните злоупотреби ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в своите граници", заяви директорът на Оксфам за Югоизточна Европа Стефано Балдини.

Миналия месец афганистански мигрант бе застрелян от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Властите заявиха, че той е бил убит от рикошет при даден предупредителен изстрел, припомня изданието.

Виж още: "Нюзуик": България върна Желязната завеса

Източник: Би Би Си