Магистратите решиха, че смъртните присъди не нарушават американската конституция

Федералният апелативен съд в Калифорния върна смъртното наказание, предадоха информационните агенции. Магистратите отмениха решението на долната инстанция, постановяващо, че смъртната присъда е противоконституционна заради големите изчаквания преди изпълнението на наказанията.

През миналата година адвокатите на осъден на смърт спечелиха дело с тезата, че големите промеждутъци между произнасянето на присъдата и изпълнението на наказанието влизат в противоречие със забраната за налагане на жестоко или нестандартно наказание. Именно това е аргументът, с който обосноваха твърдението за противоконституционност на практиката със смъртните наказания в щата.

Според апелативния съд, въпреки критиките, че системата за изпълнение на наказанията в Калифорния е неефективна, тя е в съответствие с федералното законодателство.

Инициативна група предложи времето от произнасяне на присъдата до изпълнението на наказанието да се съкрати от 30 на 10-15 години.

През 2012 г. в щата беше проведен референдум за отмяна на смъртното наказание, но избирателите отхвърлиха предложението.

Смъртното наказание винаги е оспорвана тема

Темата за смъртните присъди винаги е била остро дискутирана. В САЩ, където много щати все още държат на най-строгото наказание, тя е ключова и в дебатите за номинацията на демократическата партия. Там убедителният водач според прогнозите Хилари Клинтън заяви по време на един от дебатите, че подкрепя смъртното наказание, макакр и за особено жестоки престъпления.

В Европа за смъртна присъда наскоро заговори унгарският премиер ултраконсерватор Виктор Орбан. По негови думи настоящият наказателен кодекс на страната не може да се справи с престъпността и се изисква връщане на смъртната присъда, за да се реши проблемът.

Пречка пред тази идея обаче е членството на Унгария в Европейския съюз, който забранява смъртното наказание на своята територия и няма намерение да променя това.