Здравното министерство затяга контрола върху пенсиите за инвалидност

Здравната каса (НЗОК) е изхарчила 700 хил. лв. за лекарства, които дори не са били внесени в България. Вече тече проверка по случая, като резултатите от нея ще бъдат обявени публично, а правозащитните органи - сезирани. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов на заседание на парламентарната здравна комисия.

Министърът уточни, че става въпрос за сума от тазгодишния бюджет на касата, но не се ангажира със срок, в който проверката ще приключи.

Случаят бил разкрит, след като здравните власти се обърнали с искане за отстъпки от цените на медикаментите към фирмите, вносители на лекарствата. Оттам обаче получили отговор, че някои от тях изобщо не са внасяни в страната. Така се получила разлика от 700 хил. лв., между медикаментите, които са били на българския пазар, и разходите, които здравната каса е отчела.

Москов беше категоричен, че не става въпрос за паралелен внос на лекарства, като по негови думи става въпрос за откровена измама. Начинът, по който касата е работила досега не е позволил да се регистрира и отчита присъствието на пациент, който получава определен медикамент. Както и защо е изписан и на кого, смята здравният министър.

По-строг контрол върху ТЕЛК

Освен това министър Москов обяви, че с колегата му от социалното ведомство Ивайло Калфин и управителя на НОИ Бисер Петков ще прецизират индикациите, при които горните инстанции да могат да спират решение и да следват финансови санкции срещу комисиите от ТЕЛК.

Според него количеството и размера на инвалидните пенсии показват, че част от решенията на комисиите са противоречиви, или будят съмнения. Затова още другата седмица той ще разговаря по темата с тях.

Виж още: Парите на Здравната каса са пред свършване

"Може да прецизираме по-ясно мотивите, с които горната инстанция може да спре решението на ТЕЛК. Има нужда от много по-ясна и обективна система от критерии, с която не просто да се охранява бюджетът на НОИ. Към момента не винаги има обективни критерии", обясни Москов.

Той представи проекта за бюджета на НЗОК за 2016 г., който възлиза на 3,024 млрд. лв. Така той ще бъде със 129 млн. лв. повече, спрямо 2015 г. Москов съобщи, че е избран изпълнител за електронната платформа за търговия с лекарства. Освен това той обеща, че правителството ще изпълни ангажимента си за поетапно увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ. С оглед на това заплатите на служителите там ще бъдат вдигнати с 20% от догодина.

От своя страна председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Венцислав Грозев заяви, че организацията няма да подпише Националния рамков договор и се стяга за протести.

Източник: в. "Сега", "Дарик"