Поне 70 млн. лв. се очаква да е дефицитът на НЗОК

Поне 70 млн. лв. се очаква да е дефицитът в Националната здравноосигурнителна каса (НЗОК). Според най-оптимистичните прогнози от анализ на Здравната каса, цитиран от Би Ти Ви, дефицитът в края на годината ще бъде поне 70 млн. лв. 

Въпреки тези данни засега актуализация на бюджета няма да бъде искана. До средата на годината повече от половината пари в бюджета са били похарчени.

Най-големите пера в бюджета

Основните дупки идват от лекарствата за лечение на онкоболни и изплащане на задълженията на Касата за лечение на българи в чужбина.

Задълженията на Здравната каса заради лечение на българи расте, след издаването на директивата през 2013-а, която ни позволява да се лекуваме в цяла Европа. Натрупаният дълг доближава 150 млн. лв.

"Ние ще направим всичко възможно да намерим начин да ги изплатим, за да не създаваме впечатление в нашите партньори, че не плащаме и те да връщат българските пациенти", отбеляза Григор Димитров, член на НС на НЗОК от работодателските организации.

Виж още: Три категории заболявания се покриват напълно от НЗОК

Европейските регламенти за здравеопазване позволяват на българските граждани да се лекуват в европейски клиники, но само ако имат предварително разрешение от Касата. Гражданин може да избере да се лекува в чужбина и по собствено желание, но тогава Касата връща само стойността на лечението в Европа. Обикновено плащаме лечението сами, а после търсим парите си обратно от НЗОК.

Източник: Би Ти Ви