В момента Унгария има едни от най-строгите закони в Европа

Унгарският премиер Виктор Орбан заговори за връщане на смъртното наказание, след като преди по-малко от две години в страната влезе в сила нов, по-строг Наказателен кодекс, пише германското издание "Шпигел".

Недостатъчната строгост на най-строгото законодателство в Европа

Орбан, който е председател на десноцентристката партия "Фидес", разполагаща с мнозинството в унгарския парламент, заяви, че смъртното наказание трябва да бъде запазено в дневния ред, тъй като затягането на наказателното законодателство е недостатъчно за справяне с престъпността.

Изказването му е в отговор на брутално убийство в Капошвар, при което 21-годишна продавачка в магазин за тютюневи изделия беше зверски убита.

"На престъпниците трябва да им е ясно, че Унгария няма да се спре пред нищо, когато става въпрос за защита на гражданите", заяви премиерът в реч в югозападния град Печ.

В момента Наказателният кодекс на Унгария е един от най-рестриктивните в Европа, като за широк диапазон от престъпления се предвижда доживотна присъда за извършителите, в случай че вината им бъде доказана. Освен това в унарското законодателството също така самоотбраната до голяма степен се оправдава, като например стрелбата по крадци не би била санкционирана в общия случай.

В противоречие с ЕС

Смъртното наказание в страната беше отменено още през 1989 г. Ако сега Унгария реши да го върне, тя ще влезе в пряк сблъсък с Брюксел, тъй като Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването му като наказателна мярка в държавите от съюза.

Източник: Der Spigel, Агенция "Фокус"