Американското списание посвещава материал на отношението на България към бежанците

Желязната завеса се завърна. Обградена от бодлива тел, наблюдавана с камери, обхождана от гранични патрули, тя се разпростира по част от границите на България и Гърция с Турция. 25 години след падането на комунизма, новата барикада на Европа има за цел да спре бежанците от кланетата в Сирия и Ирак. 

Това пише американското списание "Нюзуик" в материал посветен на отношението на България към бежанците, цитиран от агенция "Фокус".

Върховният комисариат на ООН по бежанците призова българските власти да разследват смъртта на двама иракчани, спрени на българската граница. Според докладите, хора, част от преследваната малцинствена група "йезиди", бягащи от "Ислямска държава" , са били задържани и бити. Двама души са починали по-късно от турската страна на границата, в следствие на своите рани и хипотермия, а трети човек е бил хоспитализиран в Одрин.

Отказвайки достъп на бежанци до своята територия, политика известна като "отблъскване" , България нарушава националните и международните закони, гарантиращи право на убежище.

"Знаем, че двама души са загинали, но не знаем при какви условия", коментира пред изданието говорителят на Комитета по правата на човека Борис Чеширков.

Виж още: Бежанците с вечерен час

"Оградите не са решение, миграционните потоци трябва да бъдат регулирани. Опасяваме се, че употребата на насилие ще постави хората в риск и ще принуди имигрантите, в това число онези с малки деца, да предприемат опасно пътуване през планините", добавя той и напомн,я че отказът на достъп на емигрантите е нарушение на националните и международните задължения на България.

Списанието посочва, че вместо това се планират нови ограничения, сред които е изграждането на нова 160-километрова ограда по границата с Турция. Изпълнена с желание да се присъедини към Шегенската зона, България планира да разшири граничната ограда, като покрие цялата си граница с Турция. Това е част от така наречения "план за сдържане".

Стратегията работи: през 2013 г. 11 500 души са навлезели незаконно в България, а през 2014 г. 400 хил. са опитали, но само 6000 са успели.

Виж още: Строим нови огради по границата

Страната е под натиск от бежанците и нелегалните имигранти, споделя говорителят на външно министерство Бетина Жотева през "Нюзуик". Правителството има нов план за интеграцията им, но се нуждае от повече финансова помощ от ЕС, необходими са и нови протоколи за граничен контрол.

Източник: "Нюзуик", агенция "Фокус"