Националният план за действия по въпроса с бежанците за 2015 г. включва построяването на допълнителни оградни съоръжение по границата и два нови центъра за бежанци в Южна България

Бежанците искат да останат в България и държавата да се грижи за тях, каза новият директор на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред БНТ.

Бежанците трябва да бъдат интегриране не само с настаняване в центровете и с хуманитарни помощи, но трябва да научат и български език, за да могат и да работят, допълни Казаков.

Той не коментира протестите на правозащитни организации срещу назначението му и исканията им за провеждане на конкурс за председател на агенцията за бежанците. Правителството го възстанови на поста наскоро. Казаков бе сменен през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски с Николай Чирпанлиев. Новият кабинет уволни Чирпанлиев в края на миналата година.

Едно от първите действия на новото ръководство на агенцията за бежанците е било да спре достъпа на доброволци до лагера в Харманли, информира "Сега". Аргументите му били, че гражданите имали прекалено много права. 

Това решение е било отменено с писмо на ресорния вицепремиер Меглена Кунева. Тя е изискала концепция от Казаков за управлението и развитието на агенцията.