Най-вероятно става въпрос за рикошет или заблуден куршум

Първи трагичен инцидент с бежанец по българската граница. Рикоширал куршум уби афганистанец, опитващ да пресече българската граница.

Инцидентът е станал на югоизточната граница на България с Турция, близо до град Средец, късно в четвъртък, а като мъжът е починал на път за болницата, потвърдиха официално от Министерството на вътрешните работи. Инцидентът е станал .

"Около 22.00 ч. трима служители се натъкват на 50 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите, вероятно от рикошет, е бил ранен и е починал", съобщи и главният секретар на МВР Георги Костов.

Първоначално беше съобщено, че мигрантите са били въоръжени и са проявили  агресия спрямо българския граничен патрул, но впоследствие главният секретар опроверга информацията. 

На брифинг тази сутрин главният секретар даде разяснения около случая

"Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители", каза Костов и добави, че формата на агресия, която нарушителите са проявили е саморазправа със служителите на МВР.

"Имаме задържани 54 нарушители в района на това местопроизшествие. Мястото, през което са проникнали е силно пресечено, гориста местност, охранява се от интегрираната ни система и пробивът е регистриран. Поводът служителите ни да са там е точно засеченият пробив в интегрираната система", заяви Костов.

"Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и имало ли е срещу вас 50 млади мъже? Инцидентът е станал в 22 часа нощес, изключително тъмно и не става на път, а под път. 54 срещу 3-ма – как може да се устои на това число? Колегата е произвел изстрел, следствие на рикошет е загинал един от нарушителите", каза той.

"Държавната ни граница не се охранява човек до човек", добави главният секретар на МВР.

Мъжът е бил ранен или от рикошет при предупредителни изстрели във въздуха или е бил застрелян директно, пише "Франс Прес". От министерството не са потвърдили нито една от версиите.

След като е получил съобщението за инцидента, премиерът Бойко Борисов е напуснал заседанието на Европейския съвет в Брюксел и излетял за България.

На срещата между ЕС и Турция за справяне с кризата с мигрантите

Междувременно срещата на високо равнище на ЕС беше създаден план за общи действия на страните членки и Турция за борба с миграцията, съобщиха световните агенции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази предпазлив оптимизъм и заяви, че това е важен етап в спирането на мигрантската вълна. 

Той подчерта, че въпросът за създаването на единен план за действие е бил много сложен за всички. Планът е резултат от усилени преговори с турските лидери в Брюксел, Анкара и Ню Йорк, подчерта Туск.

"Главната цел на нашите преговори с Турция е да гарантираме, че бежанците, намиращи се на нейна територия, ще останат там. Втората задача е борбата с престъпните групи, занимаващи се с трафик на хора", подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Европейска подкрепа за България

Двамата с Туск изразиха съпричастност с България. Ние сме с България, заяви Юнкер и съобщи, че е информиран за инцидента край Средец, при който загина един нелегален мигрант. Според Туск "най-важното нещо е опазването на външните граници на ЕС".

След напускането на Борисов до края на заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС нашата страна ще бъде представлявана от президента на Литва Далия Грибаускайте.

Източник: АФП, Агенция "Фокус", "Дарик"