ЦИК реши да закрие всички избирателни секции извън дипломатическите и консулските ни представителства

ЦИК намали избирателните секции в Турция с 1/3, като така от 21 секции за парламентарния вот миналата година, сега остават само седем.

Решението бе взето по искане на външното ни министерство, като се изтъкват като причина "съображения от техническо естество". 

Активността там така или иначе се очертава да е слаба, като се има предвид с изтеченето на срока за подаване на заявления за образуване на секции от нашите сънародници в Турция имаше само 40 заявки за гласуване. За сравнение преди парламентарните избори миналата година от Турция бяха подадени около 2700 заявления, пише в. "Сега". 

В крайна сметка ведомството съобщи на ЦИК ще се заличат всички секции извън дипломатическите и консулските ни представителства. Така за референдума ще се открият само 7 секции - две в посолството ни в Анкара, две в генералното консулство в Истанбул, една в Генералното консулство в Одрин и две в консулската канцелария в Бурса. 

Освен това ЦИК увеличи местата за гласуване в Сърбия от три на четири със секция в Културно-информационния център в Босилеград. Българите в Русия ще могат да гласуват секция в Москва и в новооткритата секция в генералното консулство в Петербург. 

Виж още: Рекордно скъпи избори тази есен

Решението на комисията намали броят на местата за гласуване в Германия от 25 на 21. Заличени бяха по една секция в Мюнхен, Франкфурт и Кьолн, тъй като нарушават максималния брой според разрешителния режим на Германия, както и тази в Бон, защото дипломатическото ни бюро там е закрито от 2012 г. 

Само една секция остана в испанския град Майорка вместо първоначално определените две поради "липса на интерес за оказване на съдействие" от местните българи.

Източник: в. "Сега"