За местния вот и референдума държавата ще похарчи над 50 млн. лв.

Изборите за местна власт на 25 октомври ще бъдат най-скъпите досега - над 50 милиона лева. Причините вотът наесен да е толкова скъп се крият в изборното законодателство.

Само за бюлетините за всички населени места, както и за референдума ще отидат почти 16 млн. лв. Най-много средства пък ще бъдат отделени за заплатите на близо 100 хил. души, които ще бъдат ангажирани за секционните избирателни комисии - над 21 млн. лева.

ЦИК ще получи 6 милиона, а МВР - 4 млн. лева. 

Причини за скъпия вот

Като причини за скъпите избори говорителят на ЦИК Александър Андреев изтъкна машинното гласуване, секциите в чужбина, както и увеличеният брой населени места с над 100 души население. 

Избори за кмет наесен ще има в 3461 населени места, което е с 1/3 повече от предишните избори за местна власт. 

Заради референдума пък идва ново оскъпяване - зад граница задължително трябва да бъдат открити точно толкова секции, колкото на последните парламентарни избори - 402.

"Има риск да няма интерес и да отворим секции, в които практически няма да се явят голям брой хора", заяви външният министър Даниел Митов.

Виж още: Започнаха регистрациите за местните избори

Анализ на външното министерство показал, че там референдумът за електронното гласуване не се радва на особен интерес, тоест има реална опасност някои секции да бъдат отворени, но в тях да не гласуват особено много хора.

Източник: Нова телевизия