Името му започна да се появява сред собствениците на редица компании, сред които и "Булгартабак"

Делян Пеевски официално е бизнесмен. След като преди няколко дни майка му му прехвърли всичките си медии, около които името му така или иначе гравитираше, депутатът от ДПС започна да вади на светло и останалата част от бизнеса си, съобщава Медиапул. 

Източници на изданието твърдят, че в началото на политическия сезон той ще обяви, че напуска парламента.

Фирми

Пеевски официално обяви участието си в една от компаниите с най-неясна официално собственост - "Булгартабак". Това е станало след сделка на майка му Ирена Кръстева през август за изкупуване на фирмата "Табако Инвестмънт" на Петър Манджуков, която има 5 процента дял в "Булгартабак". 

Новият собственик на това участие в "Булгартабак" е фирмата на Кръстева "НСН Инвестмънт", учредена в средата на юли 2015 г. На 18 август Кръстева безвъзмездно прехвърля на сина си 90% от "НСН Инвестмънт".

От 27 август Пеевски е съсобственик в още две компании, учредени от майка му само преди месец. Това са "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт".

Всички дружества са регистрирани на адреса на редакциите на вестниците "Телеграф" и "Монитор" - София, ул. "Екзарх Йосиф 119". Те са с по 10 000 лв. капитал, внесен по набирателни сметки в Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Виж още: Българската игра на тронове

Ако Пеевски напусне парламента, ще изпълни предписанието на премиера Бойко Борисов, който неотдавна заяви, че ДПС ще стане приемлив партньор за разговори, ако Пеевски не е народен представител. Това най-вероятно означава, че излизането на светло на бизнеса на Пеевски става и на фона на предложението на финансовия министър Владислав Горанов за смекчаване на рестрикциите срещу офшорките за правене на бизнес у нас, пише още изданието.

Източник: Mediapool