Икономически доклади вещаят тежки загуби за британската икономика и драстично спадане на стандарта на живот

Напускането на ЕС може да предизвика сериозен шок за британската икономика, който до 2020 г. ще доведе до загубата на 950 хил. работни места и до намаляването на доходите на домакинствата с до 3700 лири, пише вестник "Гардиън", като се позовава на доклад на компанията "Прайсуотърхаус Купърс", направен за Британската индустриална конфедерация.

В анализа се посочва, че напускането на ЕС може да лиши британската икономика до 2020 г. от 100 милиарда лири, което е равностойно на 5% от БВП. Това от своя страна би предизвикало дългосрочни икономически щети, от които страната може никога да не се възстанови.

Доходите на домакинствата вероятно ще се понижат с между 2100 и 3700 лири, а безработицата, която в момента е една от най-ниските в ЕС - 5,1%, ще скочи с 2 или 3%, което означава потенциална загуба на 950 хиляди поста, предупреждава докладът.

"Анализът показва много ясно защо излизането от Европейския съюз ще е голям удар за стандарта на живот, работните места и икономическия растеж. В най-добрия случай това би предизвикало сериозен шок за икономиката на Обединеното кралство", коментира генералния директор на конфедерацията Карълайн Фербарн.

Според доклад на Лондонското висше училище по икономика (London School of Economics) излизане на страната от ЕС би довела до понижаване на жизнения стандарт на хората в Обединеното кралство, като по-ниските приходи от търговия биха довели до намаляване на средните доходи на домакинствата с поне 850 паунда (1232 долара) годишно, пише Си Ен Ен.

Виж още: Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС​

Докладът им показва и по-песимистичен сценарий, според който загубата в доходите на домакинство може да бъде дори двойно по-голяма.

Oрганизацията Vote Leave (Гласувай за излизане), която призовава британците да гласуват за излизане от ЕС на референдума в края на юни, отрича тези изводи. Според директора на организацията - Матю Елиът, цитиран от Би Би Си, резултатите от изследванията изкривени, а напускането на ЕС е единствената сигурна опция пред гражданите.

Референдумът е насрочен за 23 юни. Предварителните проучвания сочат, че противниците и поддръжниците на ЕС са почти равен брой и ключови за гласуването ще са тези 20% от населението, които все още не са взели решение.

Източник: "Гардиън", Би Би Си, Си Ен Ен