Националният дворец на културата в София попадна в списък с деветте най-непрактични сгради в света, съставен от "Файнаншъл таймс"

"Файнаншъл таймс" нареди НДК сред деветте най-непрактични сгради в света. Класацията може да не е престижна, но поне поставя софийския Национален дворец на културата наравно с централата на ФБР "Дж. Едгар Хувър" във Вашингтон, Европейския парламент в Страсбург, римския музей на изкуството от XXI в. Maxxi, проектиран от Заха Хадид, жп гарата Шинджуку в Токио, монументални комплекси в Ню Делхи, Пекин и Кайро.

В анкетата коя от тези сгради е най-студена и безчовечна с близо 1/4 от гласовете води лондонското НДК - центъра "Барбикан", а българският дворец има най-нисък процент, под 3 на сто. Близо 13% пък са на мнение, че да се говори за тяхната "нечовечност" е неоснователно.

Текстът за НДК е с автор Милена Христова, която напомня, че грандиозната постройка някога е била символ на комунистическия режим, а сега - най-популярното място за събития в българската столица.

Виж още: НДК във факти и цифри

Сградата е оприличена на ядрен реактор и "бетонен мамут" с уточнението, че макар да не е по вкуса на всеки, е единственото място, където за два часа можеш да се видиш всички пластове на съвременна България - и същевременно да се забавляваш.

Ядрото му е нещо средно между пещера и лабиринт от наглед безкрайни мраморни стълбища, ескалатори, тераси и зали - а величественото фоайе се простира от тавана до основите, пише вестникът.

По стените има указателни табели, но дешифрирането им изисква сериозен мозъчен ресурс - ако изберете погрешната посока, може да се озовете в слабоосветени, безмилостно еднакви коридори, украсени с пропагандни стенописи, се казва още в репортажа на "Файнаншъл таймс".

Според изданието объркването продължава и извън сградата, където човек се сблъсква с неравен паваж и постоянни ремонтни работи. Това е предизвикателство, с което повечето софиянци просто са се примирили, заключава авторката.

Виж още: Стягат НДК за българското председателство на ЕС

Сградата на Европарламента в Страсбург, която носи името на Луис Вайс, снимка: Европейски съюз - ЕП