Патриархът е пожелал вместо подаръци миряните да дарят пари за нов ехограф на акушеро-гинекологичната болница "Шейново"

Патриархът на Българската православна църква Неофит днес навършва 70 години. Той ще посрещне юбилея си в Троянската света обител, съобщават от Синода.

Скромен рожден ден по монашески

Патриархът изрично е пожелал празникът му да бъде посрещнат без пищни празненства и почести, а скромно, по монашески в Троянския манастир, където е и подстриган за монах.

В 9,30 часа патриархът, заедно с митрополитите от Светия синод, с епископи и свещеници, ще отслужи Света литургия, а след това от 11,00 часа, ще бъде отслужен молебен за предстоятеля на БПЦ, за Църквата и за българския народ.

Патриарх Неофит благодари на всички, които са отправили и ще отправят своите приветствия и поздравления към него, и благопожелава на българите здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване в добрите начинания. 

Той е призовавал всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума по банкова сметка. 

Тази година събраните средствата ще бъдат използвани за купуването на подвижен ехограф, изключително необходим на акушеро-гинекологичната болница "Шейново", както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София, посочват от Синода. 

Средствата могат да бъдат превеждани на сметката:

Св. Синод на БПЦ – БП гр. София, ул. "Оборище" 4, ИН по ДДС BG 121294143, ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12, BIC UNCRBGSF - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София. На 24 февруари 2013 г., на Патриаршески избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Правителството предложи на президента да награди патриарх Неофит с ордена "Стара планина" - първа степен, за неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.