След като конкурентката й в надпреварата Андрея Ледсъм се оттегли, Тереза Мей е втората жена след Маргарет Тачър, която е на път да стане премиер на Обединеното кралство - и именно от нея се очаква да задейства излизането от ЕС

Освен жена на престола, Обединеното кралство ще има и жена за министър-председател - за втори път след легендарната "желязна лейди" Маргарет Тачър, ръководила страната повече от десетилетие, през 1979-90 г.

Виж още: Кои са министрите в кабинета на Тереза Мей

Новият лидер на партията й, който поема автоматично и премиерския пост, трябваше бъде посочен до 9 септември от 150 хил. консерватори между вътрешния министър Тереза Мей и енергийния министър Андрея Ледсъм.

Мей обаче остана единствена кандидатура и влиза на "Даунинг стрийт" 10 още тази седмица, в сряда. Ледсъм се оттегли от надпреварата едва няколко дни след номинирането им заради вълната от недоволство, която предизвика със свой коментар, че е по-подходяща за длъжността, понеже има деца, а опонентката й е бездетна.

Двете защитаваха различни каузи в референдума за излизане на Великобритания от ЕС, а след оставката на Дейвид Камерън се пребориха с трима съперници от мъжки пол, за да спечелят най-голяма подкрепа в предварителния вот на консервативните депутати.

От 330 гласа Тереза Мей получи 199 и се утвърди фаворитка за поста, докато конкурентката й събра 84 гласа. Мнозинството от членовете на партията подкрепят излизането от ЕС, за което агитираше Ледсъм, и това допълнително покачваше шансовете й.

Тя обаче прецени, че още вътрешнопартийни битки не са в интерес на страната, която нямала време да чака девет седмици до избора на нов премиер и се нуждае спешно от "силно и стабилно правителство". Според нея Мей се намира в идеалната позиция за осъществяване на Brexit-а.

Виж още: Брюксел иска бърз развод с Лондон

Коя е Тереза Мей?

Въпреки че подкрепяше оставането в ЕС, след резултата от референдума тя увери, че ще работи за гладкото протичане на процедурата по напускане на общността.

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit

"Излизане означава излизане. Не трябва да се правят опити за оставане в ЕС, нито опити да се присъединим отново през задния вход", категорична бе тя, като отхвърли и възможността за втори референдум.

Според нея не бива да се организират и предсрочни избори преди редовния вот през 2020 г., макар че след избирането й за лидер на торите в понеделник опозиционните партии настояха за насрочване на такива.

Един от най-дългогодишните МВР министри в историята на страната, от 2010 г. насам, Мей има достатъчно опит и познания, за да "поведе кораба", което шефът й в правителството отказа да стори.

Виж още: "Плъховете напускат кораба"

За първи път е избрана в парламента през 1997 г., когато партията търпи загуба и е извадена от властта. Тази година тя навършва 60 и докато живее с диабет тип 1, успява да овладее често проблематичното си ведомство, отбелязва Би Би Си.

Освен в. "Дейли мейл" и писателят Майкъл Добс ("Къща от карти"), който я нарече "майка Тереза", подкрепата си за нея декларираха и отстранените в първия тур нейни конкуренти - Стивън Краб и Лиъм Фокс. Предизборната й платформа предвиждаше член 50 от Лисабонския договор да не бъде задействан преди края на тази година.

Виж още: Развод, а след развода?

По въпроса, който засяга най-много сънародниците ни на Острова - свободното движение на хора, мнението й е, че статусът на гражданите от ЕС трябва да бъде уточнен в рамките на предстоящите преговори, като така отказа да гарантира оставането им в пределите на Обединеното кралство, обобщава Би Би Си.

Сред задачите, които Мей си поставя, е да обедини разединените покрай референдума партийни редици. Освен това, както неведнъж досега е изтъквала, ще се стреми "държавата да работи не само за едно привилегировано малцинство, а и за всеки от нас".

Дъщеря на англикански свещеник от Оксфордшър, тя е завършила география, а в университета се запознава и с бъдещия си съпруг Филип, с когото са женени от 1980 г. Двамата нямат деца. Преди да започне парламентарната си кариера, е работила в Английската банка.

Виж още: 7 града, които могат да откраднат бизнеса от Лондон

Последен във втория тур на гласуването миналата седмица остана правосъдният министър Майкъл Гоув, който постигна поне едно - предизвика соченият за сигурен премиер бивш лондонски кмет Борис Джонсън да се оттегли от състезанието и да подкрепи другата дама в състезанието.

Основното предимство на Андрея Ледсъм бяха много по-дълбоките корени във финансовите среди, където е работила в продължение на четвърт век. Бивша инвестиционна банкерка от лондонското Сити, 59-годишната енергийна министърка беше сред лицата на кампанията за Brexit.

Майка на три деца и често сравнявана с Маргарет Тачър, нейните корени също не са аристократични - родена е в провинциално английско градче, дете е на разведени родители и е израснала в къща с външна тоалетна. Завършила е политология в университета на Уоруик.

Виж още: Когато Тачър спечели една от най-важните си битки

Ръководен опит е трупала и в собствената си благотворителна организация, посветена на заздравяването на връзките между родители и деца в ранна възраст - което според нея може да предотврати антисоциалното поведение в бъдеще.

В парламента е избрана през 2010 г., а след успеха на референдума заявява, че страната трябва да се възползва максимално от възможностите, които й дава излизането от ЕС.

Мнозина обаче бяха на мнение, че Ледсъм няма достатъчно политически опит да ръководи страната, а противниците й цитираха нейно изказване от 2013 г., в което заявява, че напускането на ЕС ще е катастрофа за британската икономика.

Виж още: Какво става с българското председателство на ЕС след Brexit

Освен коментара за майчинството, който бе провокирана да направи в хода на интервю, около нея имаше и други спорни въпроси - факти от автобиографията й, нейната данъчна декларация, офшорни сметки.

Източник: По материали от Би Би Си