След решение на Европейския парламент върху етикетите на енергийните напитки не може вече да се изписва, че увеличават концентрацията

Европейският парламент наложи вето на плановете на ЕК да позволи изписване върху етикетите, че напитките със захар и енергийните напитки, съдържащи кофеин, имат тонизиращ ефект или увеличават концентрацията, съобщават от пресслужбата на ЕП. 

Изложението на подобни твърдения върху напитки би довело до по-голяма консумация на захар от деца, най-голямата група на потребители на енергийни напитки, казаха евродепутатите в резолюция, гласувана днес. 

В текста депутатите подчертават, че самата Европейска комисия счита, че твърдения, че кофеинът има тонизиращ ефект и помага за увеличаване на концентрацията, не трябва да се използват за продукти, насочени към деца и юноши. 

Те също така посочват, че юношите са най-голямата група потребители на енергийните напитки, цитирайки проучвания, които показват, че 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки.

Виж още: 3 здравословни енергийни напитки, които ще ни освежат

Една кутийка енергийна напитка от 250 мл може да съдържа до 27 г захар и 80 мг кофеин, посочват евродепутатите, като отбелязват, че енергийните напитки са свързани с главоболие, проблеми със съня и проблеми с поведението при децата и юношите, които редовно ги консумират.

Парламентът призовава страните членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, предназначени за деца и подрастващи.