Фаворитът за лидер на Консервативната партия и нов британски премиер изненадващо обяви, че няма да се кандидатира, а сред петимата номинирани са както привърженици на Brexit, така и противници на излизането от ЕС

Борис Джонсън, за когото мнозина прогнозираха, че е фаворит за поста на британския премиер в оставка Дейвид Камерън, изненадващо обяви отказа си да се кандидатира.

Вместо да сложи начало на кампанията си за лидер на консерваторите, както очакваха събраните за пресконференцията медии, бившият лондонски кмет заяви, че не той е човекът, който ще обедини партията.

До такъв извод стигнал след консултации със свои колеги и предвид ситуацията в парламента, а според първите коментари на негови съпартийци този ход на събитията е резултат от собственото му "високомерие".

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit

Разцеплението в редиците на торите започна още след насрочването на референдума за излизане от ЕС, когато дори министри от кабинета на Камерън започнаха да агитират против еврочленството.

Оттеглянето на фаворита дойде след друг шокиращ анонс, на правосъдния министър Майкъл Гоув, негов довчерашен съратник, който сам обяви, че се кандидатира за лидер - ход, който се определя като предателство спрямо Борис.

Двамата бяха сред най-видните лица на кампанията за излизане от ЕС, но вчера медиите на Острова разпространиха имейл от съпругата на Гоув, журналистката Сара Вайн, която го предупреждава за рисковете, ако подкрепи Борис без "специфични гаранции" за ролята си във воденото от него правителство..

Срокът за номинациите вече изтече, а сред конкурентите на Гоув са привърженици на оставането в ЕС като вътрешната министърка Тереза Мей, която вече е фаворит, и колегата й от министерството на труда Стивън Краб. Издигнати са още енергийната министърка Андрея Ледсъм и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс.

Вотът за нов лидер на торите е в няколко кръга, докато останат двама фаворити, за които гласуват всички партийни членове. До 9 септември приемникът на Камерън вече трябва да е ясен.

Инфографика на "Скай нюз" обобщава позициите на петимата кандидати по ключови въпроси, обсъждани в парламента: еврочленството, гей браковете, въздушните удари над Сирия и приемането на 3000 деца бежанци в Обединеното кралство.

Пресата пък е категорична, че с кандидатирането на Гоув сме станали свидетели на най-голямото политическо предателство на Острова след падането на Маргарет Тачър от власт.

Някои издания перифразират репликата на умиращия Юлий Цезар "И ти ли, Бруте?", други тържествуват заради възмездието, застигнало Борис.

Подкрепящият Brexit таблоид "Дейли мейл", където работи съпругата на Гоув, обаче агитира за новата фаворитка на торите Тереза Мей.

Източник: Би Би Си; "Скай нюз"