Кое е "Да" и кое "Не" по отношение на използването и съхранението на храна?

Храната е една от малкото сфери, в които всеки наистина е поканен да бъде експерт - поне според собствените си вкусови критерии. Все пак има области, в които познанията не ни стигат, възникват въпроси, пред които се изправяме. Ето и част от най-често задаваните.

Ще ни се случи ли нещо страшно, ако ядем храна с изтекъл срок на годност?

Както и подозирахме, не точно. Срокът на годност не е dead line, не е линия, оттатък която сме мъртви. Срокът на годност показва, че след определената дата, продуктът губи качествата си и хранителната си стойност. Изключение от правилото са дълогтрайните продукти, но само ако сме ги съхранявали правилно.

Ne e dobre mesoto da se razmrazyava na stayna temperatura

Вредно ли е да размразяваме месо на стайна температура?
Да. При размразяването на стайна температура количеството бактерии в месото може да се удвои на всеки двайсет минути. Най-безопасно е да размразяваме месо в хладилника.

Опасно ли е да ядем от деформирана консерва?
Не, стига целостта на опаковката да не е нарушена, всичко е наред. В Европа се правят все повече "социални супермаркети" точно със стоки с деформирани опаковки и съответно по-ниски цени.

Вярно ли е, че 85% от алкохола, с който готвим, остава във храната при краткотрайно излагане на висока температура? А ако готвим бавно, в храната ще останат 25%
Не. Алкохолът напълно се изпарява по време на готвене. Така че ако имате хубава бутилка, по-добре си я запазете за употреба по същество.

Остатъците от готвена храна могат да издържат седмица в хладилник?
Не, само три дни. Ако се притеснявате, че няма да можете да изядете сготвената храна за това време, по-добре я замразете.

Myastoto im ne e na vratata na hladilnika

Не е добре яйцата да се държат в отделението на вратата на хладилника?
Вярно е. Въпреки, че специалната поставка за яйца се намира на вратата на хладилника, по-добре е да ги държим в центъра, понеже там е оптималната температура за тях.

Тефлонът е чист канцероген
И да, и не. Тефлонът отделя токсични пари, когато се загрее на 370 градуса - на такава температура обаче е по-вероятно да разтопите съда за готвене, не само покритието му. За максимална безопасност използвайте само съдове с плътно, ненарушено покритие.

Повторното използване на пластмасовите бутилки вреди?
Ми не е препоръчително. Ако ще използваме пластмасова бутилка, най-добре първо да я измием.
А за разведряване на сериозната тема, ще припомним народната мъдрост: ако бутилката от кока-кола е затворена с капачка от фанта, то в шишето има домашна ракия.

Ne sa tolkova strashni no sa mrasni

Виж още: Ето още полезна информация за пластмасовите бутилки

Преди да приберем храната в хладилника, тя трябва да е охладена?
Да! Топлината от храната може да предизвика конденс и засилено натоварване на компресора.

За да не слепне пастата при варене във водата трябва да се сложи олио
Както знаем от училище мазнината не се разтваря във вода и от нея няма никаква полза. Също така, ако обилно наръсите със зехтин пастата след като сте я извадили, тя ще стане хлъзвагава и няма да попие соса, той ще попадне навсякъде другаде, но не и върху нея. 

Виж още: Ето още една порция полезни съвети за готвенето на паста.

Източник: Адме.ру